Zdravlje
04.10.2023. 10:20
Beta

Epidemiolog Radovanović

Eris "hara" Srbijom, ali se malo zna o tom virusu

Deca, korona
Izvor: Shutterstock

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je, povodom informacije da je u Srbiji registrovano skoro 4.000 novozaraženih korona virusom, da se ne zna koji sve virusi cirkulišu, jer, kako je istakao, u Beogradu se ne radi "sekvencioniranje", a u Novom Sadu se ono retko obavlja.

Radovanović je rekao da je potvrđeno da je podvarijanta korona virusa "eris" tu, ali da ne znamo koliko je česta.

"Da li je tu i kad će da prođe ta 'pirola', kakav će uticaj da napravi, i to ne znamo. Tako da je teško predvideti, ali verovatno će se povećati broj obolelih. Ono što mi sada vidimo je samo mala frakcija stvarnog broja zaraženih zato što je, srećom, klinička slika blaga i mnogi se ne javljaju lekaru, niti se testiraju, već ili čekaju da infekcija prođe sama ili se testiraju privatno i sve se završi na tome", rekao je za list Danas Radovanović.

On je smatra da i sada sigurno ima i hospitalizovanih i preminulih od kovida, iako se takvi podaci ne objavljuju, ali da to zavisi i od toga šta će se voditi kao osnovni uzrok bolesti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta kaže ministarka zdravlja o novom soju korona virusa
Koronavirus

Danica Grujičić

20.09.2023. 10:10

Šta kaže ministarka zdravlja o novom soju korona virusa

Ministarka zdravlja Danica Grujičić kazala jeda ne treba praviti paniku zbog korona virusa i da je sada manji broj obolelih nego za vreme pandemije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve