Zdravlje
19.09.2023. 07:05

Važno je znati

Novi soj korone među nama: Kako ga prepoznati i koje su mere zaštite

korona, izolacija
Izvor: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija je izdala saopštenje da najnoviji soj korona virusa ne predstavlja veliku opasnost jer za sada nema dokaza o tome da ovaj soj izaziva teže oblike bolesti.

Klinička slika izazvana najnovijim sojem virusa korona, nazvanim eris, je u većini slučajeva blaga, kako kod dece, tako i kod odraslih.

Simptomi su slični kao simptomima korone na koje smo već navikli: povišena temperatura, bol u grlu, izrazita malaksalost, suv kašalj, curenje iz nosa, kao i gubitak čula mirisa i ukusa.

U svakoj bolesti postoje rizične grupe, pa tako i u ovom, novom soju virusa korona. Ugrožene grupe su stariji ljudi, deca i ljudi sa udruženim bolestima.

Kod njih se mogu javiti teža ispoljavanja bolesti iz dva razloga: zbog nezrelosti imuniteta i zbog narušenog imuniteta, preneo je stetoskop.info.

Mere zaštite zaraznih bolesti su univerzalne, a u njih spadaju: kućna izolacija - ako je potrebno, izbegavanje okupljanja većeg broja ljudi, često pranje ruku, nošenje maske.

Još jedan oblik zaštite svog okruženja od novog soja korone jeste testiranje. Testiranje je moguće obaviti u svakoj registrovanoj laboratoriji, a postoji i mogućnost kupovine brzog testa u apotekama.

Vrlo je važno držati se propisanih preporuka, budući da je ponovo počela nova školska godina. 

Ukoliko se  pojave znaci respiratorne infekcije, svakako je potrebno da se takav učenik pošalje u kućnu izolaciju i da se javi svom pedijatru. U školama se preporučuje nošenje maski, često pranje ruku, ali i ono što se često zaboravlja - provetravanje učionica. Važno je naučiti decu kako da pripreme svoj radni prostor u skladu sa merama zaštite od zaraznih bolesti.

Najvažnije je preventivno raditi na podizanju imuniteta pojedianca.

Potrebno je pridržavati se izbalansirane ishrane sa dovoljnim unosom proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Međutim, to sve ne može biti dovoljno ako ne postoji kvalitetan san i odmor, kao i boravak u prirodi i redovna fizička aktivnost.

Takođe se preporučuje vakcinacija. Vakcinacijom se u telo ubacuju delovi virusa - bilo živi ili mrtvi, koji imitiraju bolest i njihovim prisustvom se produkuju zaštitna antitela. Vakcinu treba aplikovati na vreme jer je za produkciju zaštitnog titra antitela potrebno da prođe određeni vremenski period - najčešće tri nedelje. Ukoliko se neko razboli unutar tri nedelje, a primio je vakcinu, vakcina i u tom slučaju može ublažiti kliničku sliku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve