Zdravlje
28.05.2022. 14:10
Beta / AP

SZO

Majmunske boginje u više od 20 zemalja

doktor, lekar
Izvor: Shutterstock

Prijavljeno je gotovo 200 novih slučajeva majmunskih boginja u više od 20 zemalja u kojima uglavnom ne dolazi do izbijanja neobičnih bolesti, ali je epidemija pod kontrolom, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je predložila stvaranje zaliha za ravnopravnu podelu vakcina i dostupnih lekova širom sveta.

U saopštenju se navodi da još uvek ima mnogo neodgovorenih pitanja o tome kako je nastala ta epidemija, ali nema dokaza da su bilo kakve genetske promene u virusu odgovorne za nju.

"Prvo sekvenciranje virusa pokazuje da se soj ne razlikuje od sojeva koje možemo naći u državama u kojima je virus endemski i epidemija je verovatno posledica promene ljudskog ponašanja", saopšteno je.

Ranije ove nedelje, glavni savetnik SZO rekao je da je epidemija u Evropi, SAD, Izraelu, Australiji i šire verovatno povezana sa intimnim odnosima na dve žurke u Španiji i Belgiji. 

To označava značajno odstupanje od tipičnog obrasca širenja bolesti u centralnoj i zapadnoj Africi, gde su ljudi uglavnom zaraženi kontaktom sa životinjama poput divljih glodara i primata.

Lekari u Britaniji, Španiji, Portugalu, Kanadi i SAD su primetili da je većina infekcija do danas pronađena kod gej i biseksualnih muškaraca ili muškaraca koji praktikuju odnose sa muškarcima.

Bolest ne utiče razornije na ljude zbog njihove seksualne orijentacije i naučnici upozoravaju da bi virus mogao da zarazi druge ako se ne obuzda prenošenje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Infektolog o majmunskim boginjama: "Nema mesta panici"
Korona, istraživanje, naučnik, vakcina

Lekovi postoje

27.05.2022. 09:59

Infektolog o majmunskim boginjama: "Nema mesta panici"

Infektolog Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Jovan Ranin ocenio je da za sada nema indikacija da će doći do pandemije majmunskih boginja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve