Zdravlje
21.05.2022. 15:05
R.E

Nova svetska briga

Majmunske boginje - šta treba znati

majmun
Izvor: Shutterstock

Majmunske boginje pokrenule su potpuno novi talas brige u svetu. U Velikoj Britaniji, Portugalu, Španiji i Sjedinjenim Državama do sada je prijavljeno ili se sumnja na nekoliko slučajeva ove bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je do sada potvrđeno oko 80 slučajeva majmunskih boginja u 11 zemalja, dok se trenutno ispituje još 50 sumnjivih slučajeva.

Šta su tačno majmunske boginje i koliko su opasne? 

Majmunske boginje su učestala bolest u udaljenim delovima centralne i zapadne Afrike, a svi slučajevi zaraze van Afrike povezuju se s putovanjem u ovo područje.

Virus se širi preko životinja, a ređe među ljudima. Prvi put je pronađen kod majmuna 1958. godine (otuda i ime), a sada ga najčešće prenose glodari.

Majmunske boginje pripadaju istoj porodici bolesti kao i male boginje. Manje su zarazne od malih boginja i uzrokuju manje slučajeva teške bolesti.

Simptomi ovog virusa su groznica i karakterističan osip, koji ume izuzetno da svrbi, menja se i prolazi kroz različite faze pre nego što konačno formira krastu, koja kasnije otpade.

Postoje dva glavna soja - kongo i zapadnoafrički soj.

Kongo soj je teži oblik i ima stopu smrtnosti od deset posto, dok je zapadnoafrički blaža varijanta, sa stopom smrtnosti od jedan posto.

Slučajevi u Velikoj Britaniji su prijavljeni kao zapadnoafrička vrsta.

Ne postoji konkretno lečenje za majmunske boginje, ali epidemije mogu da se zaustave prevencijom infekcije.

Vakcina protiv velikih boginja pokazala se 85 odsto efikasnom u prevenciji majmunskih boginja i još uvek se ponekad upotrebljava u tu svrhu.

Kako se prenosi?

Prenošenje virusa trenutno zbunjuje stručnjake, jer određeni broj slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu - devet od 18. maja - nemaju nikakve poznate međusobne veze. Samo prvi slučaj je otkriven kod osobe koja je nedavno putovala u Nigeriju.

Stručnjaci su upozorili na širi prenos ako slučajevi ostanu neprijavljeni.

U upozorenju Agencije za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije takođe je istaknuto da su se nedavni slučajevi pojavili pretežno među muškarcima koji su se identifikovali kao homoseksualci ili biseksualci, pa im se savetuje da budu svesni toga, navodi Reuters.

Zašto su se sada pojavile među ljudima?

Jedan od mogućih razloga za širenje majmunskih boginja su češća putovanja zbog ukidanja epidemioloških mera, uvedenih zbog koronavirusa.

Virusolozi su na oprezu jer majmunske boginje spadaju u porodicu velikih boginja, iako izazivaju manje ozbiljne simptome.

"Velike boginje su iskorenjene vakcinacijom 1980. godine, a vakcinacija je od tada ukinuta. Ta vakcina takođe štiti od majmunskih boginja, pa je zaustavljanje vakcinacije dovelo do skoka u slučajevima majmunskih boginja u područjima gde je bolest endemska", pojasnila je En Rimoin, profeorka epidemiologije na UCLA u Kaliforniji.

Ona je rekla da je hitna istraga novih slučajeva važna jer bi "mogli sugerisati novi način širenja ili promenu virusa, ali sve to treba utvrditi".

Iako u Evropi nije odobrena vakcina protiv majmunskih boginja, vlasti Španije su navodno već kupile hiljade doza kako bi suzbile epidemiju, prenosi španski list El Pais.

SZO navodi da je ove godine Evropska agencija za lekove registrovala antivirusni lek tekovirimat za lečenje majmunskih boginja. Ovaj lek prvobitno je bio razvijen kao terapija za male boginje,

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Veliki porast broja zaraženih malim boginjama"
male boginje 28. 4. 2022.

SZO i UNICEF

01.05.2022. 10:49

"Veliki porast broja zaraženih malim boginjama"

Broj prijavljenih slučajeva morbila "eksplodirao je" za skoro 80 ​​odsto širom sveta u prva dva meseca ove godine - objavili su u Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve