Zdravlje
04.02.2023. 22:35
R.E.

Iskreno o...

“Da sam OVO znala pre nego što me je strefila MENOPAUZA”

žena, ogledalo, lice, bore
Izvor: Shutterstock

“Prvi put sam primetila nepravilnost u ciklusu još 2020. godine, nakon što sam primila vakcinu protiv korone. Nisam imala nekoliko ciklusa, ali to me nije mnogo zabrinulo. Nažalost, nije stalo na tome”.

Ovako za magazine “Vog” (Vogue) piše Tereza Tarmi, stručnjak za negu kože u kompaniji “Dior”, koja je opisala svoje suočavanje sa menopauzom.

“Nakon štu su mi ove izostale tri menstruacije, počela sam da se osećam veoma loše, raspoloženje mi je bilo užasno, kao da sam stalno u PMS-u, a menstruacije nema. Oko sebe imam puno žena koje govore o tome da su u menopauzi ali sam mislila da nisam deo te priče jer imam 46 godina.  Sve što sam o tome znala je da one sve imaju napade vrućine i da su često neraspoložene”, piše Tereza.

Ona objašnjava da je počela da ima toliko loše misli da je čak razmišljala i da napusti svoju karijeru.

“Nisam više dovoljno dobra da radim ovo. Govorila sam sebi. Takođe, i moj seksualni nagon je nestao, sve vreme sam se osećala zbunjeno, sve što sam želela je da spavam. Šta mi se to dešava?! I koža mi izgleda kao da imam 100 godina!”

Tek nakon rutinskog ginekološkog pregleda, Tereza je shvatila da je u perimenopauzi.

“Saznala sam, takođe, da to stanje može da traje od četiri do 10 godina i da je uobičajeno kod žena u ranim 40-im. Iako se razlikuje od osobe do osobe, simptomi mogu uključivati promene raspoloženja, bolove u telu, lupanje srca, bol u grudima, povećanje telesne težine, nesanicu, talase vrućine, noćno znojenje, suvoću i gubitak libida.”

Nakon pregleda, Tereza je potražila savet specijalista za hormone. Prepisan joj je estrogen, koji može pomoći kod stvari kao što su iznenadne vrućine, znojenje, umor, depresija. Takođe, dobila je i progesteron, koji pomaže kod glavobolje, bolova u zglobovima, anksioznosti i nesanice.

“Za tri nedelje sam se već osećala bolje. Kao da se vraćam onoj staroj Terezi, normalnoj. Ponovo sam mogla jasno da razmišljam. Da nisam bila na rutinskom pregledu, ne znam gde bih sada bila. Menopauza me je pogodilo bez ikakvog upozorenja. Sada često razmišljam o drugim ženama koje možda nemaju pristup istim resursima kao ja i možda prolaze kroz život misleći da nešto nije u redu sa njima, i ne znajući da postoji način da im bude bolje. Menopauza u nekim slučajevima može ženama da rasturi brak ili uništi karijeru. Nedavno istraživanje je pokazalo da 60 odsto razvoda iniciraju žene u menopauzi, takođe je i stopa samoubistava među ženama starosti između 45 i 54 godine porasla za šest odsto u poslednjih 20 godina. Uz odgovarajuću podršku, možda bi se nešto od ovoga moglo izbeći.

Takođe verujem da bi muškarci trebalo da budu obrazovaniji o tome šta mogu da očekuju u vezi sa njihovim partnerkama koje prolaze kroz perimenopauzu, ali i njihova deca bi trebalo da znaju  šta je to što je slomilo njihovu majku”, napisala je Tereza Tarmi za "Vog". 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stigle uvezene reproduktivne ćelije
trudnica.png

Dobra vest

25.01.2023. 15:05

Stigle uvezene reproduktivne ćelije

Reproduktivne ćelije za vantelesnu oplodnju (VTO) iz uvoza stigle su u Srbiju, a pripreme prvog para za potpomognuti proces oplodnje počeće u narednih nekoliko dana u Kliničkom centru Srbije (KCS) u Beogradu, potvrđeno je u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS-a.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve