Zdravlje
18.12.2021. 12:05
Tanjug

Rak grlića materice

"Živa sam samo zato jer sam redovno išla kod ginekologa"

Ginekolog
Izvor: Shutterstock

Srbija je druga u Evropi po smrtnosti od kancera. Svakoga dana jedna žena umre, a četiri obole od raka grllića materice. Naša zemlja je treća u Evropi po broju obolelih žena od kancera grlića materice potvrdila je za K1 televiziju dr Ana Jovićević, epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

"Ova vrsta kancera direktna je posledica redovnosti odlaska na ginekološke preglede, naglasila je dr Ana Jovićević.

"Redovni preventivni pregledi se porpuštaju i ne znam zašto je to tako kada svaki Dom zdravlja u našoj zemlji ima ginekologa i službu za zaštitu zdravlja žena. Ono što može biti prekretnica u prevenciji raka grlića materice je HPV vakcina. Njome bismo mogli da iskorenimo ovu vrstu maligne bolesti", naglasila je dr Jovanović

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje najavljeno je da će ova vakcina od naredne godine biti besplatna u Srbiji.

"Do sada, roditelji su za vakcinu plaćali 120 evra po dozi, a potrebno je da dete primi dve ili tri doze vakcine", objasnila je dr Jovićević.

"Vakcina će se u našoj zemlji, prema najavama, davati deci od 12 godina i mladima do 19 godina, a inače je bezbedna za primenu kod dece starije od devet godina. Očekujem da ova vakcina bude i obavezna. Ona je izuzetno bezbedna za primenu i uverena sam da njome možemo iskoreniti rak grlića materice."

Govoreći o svom iskustvu sa ovom bolešću pacijentkinja Violeta Ivković je istakla da je pobedila bolest i da je živa samo zato što je redovno išla kod ginekologa.

"Prošlo je 30 godina otkako sam lečena i izlečena od raka grlića materice. Redovno sam išla na kontrole, na šest meseci, i nisam imala nikakve simptome. Majka sam troje dece i smatrala sam da je moja obaveza da brinem o svom zdravlju. U 36. goldini na redovnom pregledu uočena mi je ranica na grliću za koju se nakon biopsije ispostavilo da je kancer", ispričala je Ivkovićeva.

Kako je kazala, rak je otkriven na vreme.

Violeta je naglasila i da njene kćerke idu redovno na preglede, a da će njene unuke sigurnio primiti HPV vakcinu.

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rak godišnje odnese 30.000 života, evo kako to da promenimo
Rak, kancer

Onkološki forum

16.12.2021. 17:05

Rak godišnje odnese 30.000 života, evo kako to da promenimo

Učesnici Onkološkog foruma pozvali su danas građane i obolele da idu na redovne kontrolne preglede uprkos pandemiji korona virusa, jer se u Srbiji svake godine beleži sve veći broj obolelih od malignih bolesti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve