Zdravlje
03.12.2021. 15:14
Tanjug

Dobra vest

Vakcinacija protiv raka grlića materice i penisa - besplatna u Srbiji!

Ginekolog
Izvor: Shutterstock

Država o svom trošku uvodi vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji dovodi do malignih karcinoma grlića materice kod žena i penisa kod muškaraca, i to za decu uzrasta od devet do 19 godina, rekla je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Škodrić je za Tanjug istakla da se uvođenjem te vakcine o trošku RFZO-a dobija značajna preventiva, odnosno sprečava se razvoj karcinoma materice i penisa kod dece koja budu primile vakcinu.

"Iako je mnogo češći karcinom materice izazvan HPV infekcijom, ipak se i kod muškaraca može razviti karcinom penisa često u starijoj životnoj dobi i često zbog HPV infekcije. O trošku države mogu da se vakcinišu deca uzrasta od devet do 19 godina, ali je najidealniji period od 12 do 14 godina", objasnila je direktorka RFZO i objasnila da ukoliko se u tom uzrastu primi vakcina, rezultati odlični, posebno pod uslovom da nije došlo do prvog seksualnog odnosa.

"Ukoliko deca prime nakon 14 godina, ili pre navršene dvanaeste godine, ili ako je bio prvi seksualni kontakt i ukoliko je došlo do HPV infekcije, takođe će vakcina delovati, mada znatno manje. Ipak, efikasnost je najveća u periodu od 12 do 14 godina i ukoliko nije došlo do seksualnog kontakta", napominje Škodrić.

Vakcina protiv HPV-a nije obavezna, već preporučena.

Preporuka je, takođe, da žene vakcinu prime najkasnije do 45. godine, pojasnila je Škodrić.

"Stručna literatura ukazuje na te godine, iako postoji infekcija već, svakako vakcina će da deluje. Često se postavlja i pitanje da li je potrebno testirati se na HPV pre primanja vakcine, i evo da kažem da vakcina ne zahteva prethodno testiranje", kaže Skodrić.

Posebno ističe to da je potrebno raditi na podizanju svesti kod dece i roditelja kada su u pitanju prvenstveno seksualno prenosive bolesti kao što je HPV.

"O ovome bi trebalo mnogo više da se priča, kako sa mladima tako i sa njihovim roditeljima jer moraju da imaju mnogo više informacija o HPV infekciji i razvoju malignih tumora. Konkretno ovaj virus se prenosi isključivo seksualnim putem, a prenosioci su i muškarci i žene iako postoji mišljenje da prenose samo muškarci. Takođe, maligni tumor mogu da dobiju i muškarci i žene", kazala je ona.

Primanjem ove vakcine, poručuje Škodrić, sprečava se jedan od najčešćih maligniteta u ginekologiji i urologiji.

"Vakcina se, do četrnaeste godine dobija u dve doze a nakon četrnaeste u tri doze. Prva nulta doza, druga nakon dva meseca, a treća doza za uzrast preko 14 godina nakon šest meseci", zaključila je ona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Fondacija "Marina" Tucaković za borbu protiv raka (FOTO)
skup

Memorijalni skup

24.11.2021. 17:49

Fondacija "Marina" Tucaković za borbu protiv raka (FOTO)

Na memorijalnom skupu povodom nedavne smrti stihopisca Marine Tucaković u sredu u Skupštini grada Beograda, njen sin Milan Radulović Laća najavio je da je u planu osnivanje Fondacije "Marina Tucaković" koja će se baviti borbom protiv karcinoma dojke.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve