Vesti
10.11.2021. 20:26
Tanjug

Važno je.

Lečenje karcinoma u Srbiji: "Hemoterapiju dajemo i na hodniku..."

kancer, bolnica, hemoterapija
Izvor: Shutterstock

U Srbiji godišnje od raka oboli 40.000 i umre gotovo 30.000 ljudi, pokazuju podaci, a zabrinjavajuće je što će broj onkoloških pacijenata premašiti broj zaraženih korona virusom, jer su oni zbog pandemije najugroženiji, upozorili su stručnjaci na promociji Nacionalne kampanje za onkološke pacijente pod sloganom "Nema čekanja".

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Ðerlek naveo je da je smrtnost onkoloških pacijenata u Srbiji u samom vrhu Evrope i ukazao da se na njih ne sme zaboraviti, iako pandemija zdravstvenom sistemu Srbije već 20 meseci zadaje ozbiljne probleme.

"Imamo obavezu da se posvetimo i drugim pacijentima, zato što procentualno drugih pacijenata ima mnogo više, ne potcenjujući kovid pacijente", rekao je Ðerlek.

On je poručio da će država ulagati u onkološke pacijente, jer svi mogu da se razbole od tih teških bolesti. "Zalagaću se, koliko god mogu, da se napravi novi Institut za onkologiju, jer smatram da ovi pacijenti i svi budući pacijenti to zaslužuju", rekao je Ðerlek.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Danica Grujičić je istakla da deca koja dolaze u Beograd na lečenje po zakonu više ne mogu da se smeštaju sa odraslim pacijentima, zbog čega je važna izgradnja novog Instituta, za koji je obezbeđen prostor u blizini mesta gradnje dečije klinike Tiršova 2.

Početak tih radova se očekuje već od naredne godine.

"Kada vidite našu dnevnu bolnicu koja ima svega 10 stolica, a da u toku dve smene 100 ljudi dobije hemoterapiju... Nekada nas pacijenti primoravaju da im terapiu damo na hodniku, da ne bi čekali, jer je strah od maligne bolesti veliki", objasnila je Grujičić.

Ona je očenila da u 21. veku onkološki pacijenti moraju da se leče u mnogo boljim uslovima kakvi, navodi, postoje na Kliničkom centru u Nišu.

Grujičić je istakla da se svakog dana na Institutu ozrači 400 pacijenata i primi 200 terapija, ali da, uprkos nabavci više novih aparata od početka pandemije koji rade u tri smene, pacijenti još uvek čekaju na zračenje.

Ona je upozorila da je su oboljenja sve agresivnija, te da trećina onkoloških pacijentata počinje lečenje u veoma teškom stanju, kada su već u kolicima.

"Svi imamo nekoga bolesnog, više nemate porodicu koja u širem krugu nema nekog obolelog od maligne bolesti", rekla je Grujičić.

Prva faza borbe za onkološke pacijente, dodaje, mora da bude nabavka svih aparata kako pacijenti ne bi morali da idu u inostranstvu, inovativnih lekova, uz dijagnostiku i lečenje, a posle formiranja Instituta u Beogradu, na redu je osposobljavanje sekundarnih zdravstvenih centara u Srbiji.

Predsednik Foruma pacijenata Srbije Marko Milovanović rekao je da su, zbog pandemije koja je opteretila zdravstveni sistem, najugroženiji onkološki pacijenti.

"Oni su najugroženiji zato što su izgubili jedan resurs koji je izuzetno važan za lecenje onkoloških bolesti, a to je vreme", poručio je on.

Kampanja "Nema čekanja" će u narednih šest meseci, objašnjava, pozivati građane na preventivne i kontrolne preglede, i isticati važnost borbe za bolje terapije, dijagnostiku i efikasnije lečenje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi lek za karcinom dojke smanjuje rizik od progresije bolesti ili smrti
AstraZeneca

AstraZeneca

29.09.2021. 13:38

Novi lek za karcinom dojke smanjuje rizik od progresije bolesti ili smrti

Revolucionarni rezultati faze III, predstavljeni na nedavno održanom Kongresu Evropskog društva za medikalnu onkologiju (ESMO), govore da lek kompanije AstraZeneca za metastatski karcinom dojke predstavlja potencijalni novi standard nege kod prethodno lečenih pacijenata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve