Zdravlje
08.09.2023. 13:40
R.E.

Ministarka najavila

Uskoro nova "olakšica" za pacijente sa retkim bolestima

stetoskop
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić izjavila je da bi uskoro u okviru nekog od ministarstava trebalo da bude formirana kancelarija ili uprava za retke bolesti.

"Mi smo predložili u našem, ali smo ostavili udruženjima pacijeanta sa retkim bolestima da odluče gde im je lakše i gde će više moći da utiču na određene odluke vlasti", rekla je ministarka Grujičić za televiziju Pink.

Prema njenim rečima, većina zahteva tih udruženja nije vezana za lekove, jer su oni obezbeđeni, već za socijalna davanja "koja su zaista minimalna".

"Republička stručna komisija za retke bolesti je razgovarala sa tim ljudima i zaista smatra da im treba izaći u susret. To zaista državu neće koštati ni približno koliko lekovi", kazala je ona.

Ministarka je podsetila da su na listu lekova došli lekovi koji su u Srbiji nekada bili nedostupni i naglasila da su domaći stručnjaci prepoznati kao neko ko može da daje te inovativne terapije.

Govoreći o nedavno usvojenom rebalansu budžeta, kojim je izdvojeno dodatnih 3,9 milijardi dinara za retke bolesti i lečenje u inostranstvu, Danica Grujičić je kazala da je tu toku transfer novca prema Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) koji je zadužen za nabavku lekova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ruski lek na crnom tržištu - da li zaista leči sve bolesti ili je prevara
lek, lekovi

Imunofan

02.09.2023. 10:36

Ruski lek na crnom tržištu - da li zaista leči sve bolesti ili je prevara

Ruski lek za sve bolesti - tako se na internetu reklamira imunofan, preparat koji je navodno napravljen u laboratoriji ruske tajne službe. Prodaje se i u Srbiji - "na crno". Međutim, ovaj preparat se ne može preporučiti pacijentima sa malignitetom, ističe klinički farmakolog prof. dr Radan Stojanović.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve