Zdravlje
16.12.2022. 07:05
Beta

Nebojša Bohucki

Epidemiolog o tome zašto je važno da deca na vreme prime MMR

vakcine
Izvor: Shutterstock

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica Nebojša Bohucki izjavio je da je opseg vakcinacije dece u Subotici vakcinom MMR protiv morbila, zaušaka i rubeole dobar, u odnosu na druge opštine i gradove u Srbiji, ali da roditelji često ne vakcinišu decu pravovremeno, što može imati opasne posledice.

Bohucki je rekao za portal "Magločistač" da je razlog za nevakcinisanje dece na vreme "strah da vakcine izazivaju autizam - što apsolutno nije tačno", a da takve "informacije", posebno posle kovida, iznose i pojedini lekari, specijalisti, što je, kako je rekao on, "poražavajuće".

Po njegovom mišljenju, u takvim slučajevima bi trebala da reaguje i Lekarska komora Srbije i da se tim lekarima oduzme licenca za rad zbog "zagovaranja antivakserskih ideja".

"Zabrinjava što deca nisu pravovremeno vakcinisana, o čemu se ne govori toliko u javnosti. Kada dete ima 12 navršenih meseci, kada ulazi u drugu godinu života, tada treba da primi vakcinu MMR. Roditelji često samoinicijativno to prolongiraju, vode dete sa godinu i po ili sa dve godine, jer smatraju da može da izazove autizam, pa ih ne dovode dok ne progovore - što nije tačno, i može da dovede do toga da obole od nekih bolesti", objasnio je epidemiolog.
 

Po poslednjim podacima, od prošle godine opseg vakcinisane dece u Subotici je bio 90,15 odsto, a ranijih godina je oko 95 odsto vakcinisane dece vakcinom MMR, dok je taj broj za Severnobački okrug viši, oko 90,71 odsto.

"To se sada smanjilo, što nije dobro, ali je opet znatno bolje nego u mnogim drugim gradovima u Srbiji. Opseg vakcinacije treba da bude 95 odsto ili više, zato što su male boginje najzaraznije oboljenje i jedna osoba može da zarazi i 20 ljudi", upozorio je epidemiolog.

Po poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije, kao posledica nevakcinisanja umrlo je 140.000 dece, što znači da je virus, kako je naveo, "i te kako prisutan".

Podsetio je da virus morbila, kao veoma zarazno oboljenje, uzrokuje upalu pluća, zapaljenje mozga, meningitis, a mogući su i smrtni ishodi, ali da se to može uspešno sprečiti pravovremenom vakcinacijom.

Po pisanju pojedinih medija, samo 24 odsto dece je u Novom Sadu vakcinisano vakcinom MMR, a stručnjaci su upozorili da bi tako rekordno nizak obohvat vakcinacijom mogao da dovede i do epidemija.

Po rečima epidemiologa, cela Evropa se suočava s tri vrste virusa koji su prisutni i u Srbiji.

"To je koronavirus, u Severnobačkom okrugu ga ima oko 30-40 dnevno, grip i respiratorni virus, koji je opasan za malu decu i za starije osobe", rekao je Bohucki.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve