Zdravlje
02.04.2024. 16:33
Beta

Niš

BRAVO - U jednom danu sedam pacijenata dobilo mikropejsmejker

bolnica
Izvor: Shutterstock

Na Klinici za kardiologiju Univerzitetetskog kliničkog centra u Nišu danas je sedmoro pacijenata dobilo mikropejsmejker, što je prema rečima rukovodioca te klinike rekordan rezultat u Srbiji, ali i u regionu.

"Prošle godine smo uradili 15 ovakvih intervencija, a sada sedam u samo jednom danu. Od početka godine do danas ukupno smo implementirali 231 pejsmejker", kazao je kardiolog Tomislav Kostić.
 

On je kazao da su zaposleni na Klinici za kardiologiju prvi put danas tokom rada primenili specijalne naočare koje predstavljaju primenu veštačke inteligencije. 

"Primenom ovih naočara u toku same procedure imate sve podatke koje se odnose na pacijenta i za svu dijagnostiku koju smo radili pre toga. Ukoliliko smo pacijentu radili skener donjih ekstremiteta, tokom same procedure mi imamo anatomiju ispred sebe u realnom vremenu", istakao je Kostić. 

Naočare koje su prvi put primenjene, dodao je Kostić, predstavljaju donaciju Ministarstva zdravlja i Ministarstva nauke, dela za inovativne tehnologije. 

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić je podsetio da je mikropejsmejker najmanji pejsmejker na svetu i implantira se direktno unutar srčanog mišića kroz femuralnu venu, bez hirurškog reza. 

Perišić je najavio da će niška kardiologija uskoro početi da obavlja i operacije ugradnje sistema za zatvaranje urođenih srčanih mana. 

"Tokom prošle godine na kardiologiji je urađeno skoro 900 procedura. Pritisak pacijenata iz Niša i okolnih mesta je veliki, ali uprkos tome ne postoje liste čekanja", istakao je Perišić.
 

On je kazao da UKC Niš pokušava da smanji pritisak pacijenata na Kliniku za kardiologiju pozivajući zdravstvene ustanove u okolnim gradovima da pošalju svoje lekare na edukaciju, ali da im taj pokušaj "nešto ne ide".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve