Zdravlje
26.04.2023. 14:04
Beta

Nije dobro

Srbi sve manje veruju lekarima, opšte dezinformacije su uzele maha

doktor, lekar
Izvor: Shutterstock

Broj vakcinisanih protiv malih boginja u Srbiji tokom 2020. i 2021. godine pao je na 75 odsto, objavljeno je povodom obeležavanja Evropske nedelje imunizacije.

 

Na konferenciji za novinare u Pres centru UNS-a, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije Vladan Šaponjić napomenuo je da je tokom 2020. i 2021. godine broj vakcinisanih protiv malih boginja pao na 75 odsto i da lekari nisu uspeli da spreče epidemiju malih boginja u Podunavskom okrugu, uprkos raznim aktivnostima da se taj broj smanji.

"Iz tog razloga je važno da vratimo poverenje u nauku i ubedimo ljude u istinu", izjavio je on.

On je napomenuo da vakcinu protiv gripa godišnje primi oko 400.000 građana i da lekari teže da se taj broj poveća, naročito kod starijih i ugroženih osoba.

Kako je rekao, radi se o unapređenim, kombinovanim savremenim vakcinama napredne tehnologije kojih ima u dovoljnom broju.

Kao najčešću bolest u populaciji naveo je respirativne infekcije prouzrokovane gripom i virusnim respiratornim infekcijama od kojih svaka osoba barem jednom godišnje oboli, ali da su posebno opasne za osetljive građane.

"Situacija sa imunizacijom nije sjajna, ali se treba boriti za podizanje svesti kod građana i vraćanje poverenja u zravstvene institucije, jer ili smo pacijenti ili ćemo nekada biti" rekao je predsednik Foruma pacijenata Srbije Marko Milovanović.

Diretktor Klinike za pulmologiju u Srbiji Mihailo Stjepanović je rekao da je rak pluća bolest od koje se najviše umire u Srbiji i dodao da je za onkološke pacijente najbitnije da se vakcinišu protiv pneumokoka i gripa.

Učesnici konferencije su izjavili da u Srbiji postoji problem sa prekomernom i preventivnom upotrebom antibiotika koji se koristi kod zubobolje i upale grla, što može da izazove rezistenciju kada pacijentima antibiotik bude bio stvarno potreban.

Naglasili su da je u tom slučaju uloga farmaceuta od velike važnosti jer bez recepta građani ne bi smeli da uzmaju te lekove.

"Opšte dezinformacije su uzele maha, doktorima se ne veruje", rekla je doktorka Ana Jeremić iz Doma zdravlja Voždovac i dodala da su najčešće "bitke" sa roditeljima oko MMR vakcine, što kod dece može da izazove velike štete.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Alarmanto: Zbog kovida 67 miliona dece bez rutinskih vakcina
Beba, dete

UNICEF

20.04.2023. 15:10

Alarmanto: Zbog kovida 67 miliona dece bez rutinskih vakcina

Oko 67 miliona dece je između 2019. i 2021. godine potpuno ili delimično lišeno rutinskih vakcina zbog zastoja u zdravstvenim sistemima povezanih sa pandemijom kovida 19, saopštile su Ujedinjene nacije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve