Zdravlje
11.02.2023. 08:05
R. E. / Promo

"Pre prvog odnosa"

Zbog čega je važno da i dečaci prime HPV vakcinu, objašnjava doktorka

vakcina
Izvor: Shutterstock

Najčešći oblik tumora kod žena je rak grlića materice i Srbija se nalazi u samom evropskom vrhu po obolevanju i umiranju od ove opake bolesti. Postavlja se pitanje - zbog čega je dobro i važno primiti HPV vakcinu koja je kod nas besplatna?

Iako je u Srbiji oko 16.000 dečaka i devojčica za šest meseci primilo HPV vakcinu zahvaljujući kojoj je u Australiji iskorenjen rak grlića materice, doktorka Ivana Begović Lazarević u emisiji "Mi danas“ na televiziji K1 kaže da broj primalaca vakcine mora da raste.

"Broj je dobar, ali moramo da radimo na tome da bude još veći, s obzirom na to da je vakcina dostupna i da je ima u dovoljnim količinama. Srbija na mesečnom nivou dobija nove količine doza. Zbog toga treba da razbijemo stereotipe i da što češće roditeljima i zdravstvenim radnicima predočavamo koliko je ona važna.

Ljudi treba da čuju da je vakcina koja je pre 15 godina počela da se primenjuje u Americi i Australiji dostupna i kod nas. Vakcina je registrovana 2006, a obnovljena je 2012. godine i jako je skupa. Košta oko 100 evra po dozi, a od juna meseca država je obezbedila da deset generacija, za dečake i devojčice od devete, i devojke i mladiće do navršene devetnaeste godine ona besplatna", rekla je dr Ivana Begović Lazarević.

Štiti od benignih i malignih oboljenja

Doktorka napominje da bi ovu vakcinu trebalo da prime i dečaci, jer ona štiti i njih od raznih benignih, ali i malignih oboljenja koja mogu da se jave u kasnijem dobu.

"Sa prvim seksualnim iskustvom, čak 80 odsto devojčica i dečaka se susretne sa humanim papiloma virusom (HPV). To su benigne promene u vidu kondiloma, odnosno genitalnih bradavica, koje nisu smrtonosne. Ipak, zašto dozvoliti da prvo seksualno iskustvo bude bolno i da ostane u ružnom sećanju?

Ukoliko se zaraze kondilomima, morali bi da idu kod kožnog lekara kako bi odstranili te promene koje mogu ružno da izgledaju i stvaraju osećaj sramote. Takođe, nakon odstranjivanja, sve može da bude jako bolno i da se ponovo vrati, pa se prolazi opet kroz isto neprijatno iskustvo", kaže doktorka i dodaje da HPV vakcina štiti i od karcinoma grlića materice.

"Karcinom grlića materice je jedini karcinom koji može da se prevenira baš zahvaljujući HPV vakcini. Humani papiloma virus, na koji postajemo imuni zahvaljujući vakcini, ne izaziva samo karcinom materice, već izaziva maligne promene u anogenitalnoj regiji kod oba pola. Dečaci mogu da dobiju, kada pričamo o benignim oboljenjima, papilome na grkljanu, debelom crevu, penisu. Karcinomi, koji se mogu prevenirati vakcinom, javljaju se i kod muškaraca. Za njih ne postoji skrining, kao što postoji za rak grlića materice, što znači da će oni kancer otkriti tek kada budu postojale male šanse da se otklone operativnim putem, a možda će biti i smrtnog ishoda.

Vakcinu mogu da prime i stariji

Dr Ivana Begović Lazarević objasnila je da, iako su klinička ispitivanja rađena za uzrast do 26. godine, ne znači da vakcinu ne mogu da prime i starije osobe.

"Osoba koja je imala više partnera, imala je veći rizik da dođe u kontakt sa nekim od tipova virusa. Kod tih osoba vakcina će dovesti do toga da će se zaštiti samo od onih humanih papiloma sa kojima nije došla u kontakt, ali na one sa kojima je došla vakcina neće imati nikakvo dejstvo. Država je obezbedila najbolju HPV vakcinu koja u sebi sadrži zaštitu protiv devet tipova humanog papiloma virusa."

Zaštita je stopostotna

Dr Begović Lazarević je na televiziji K1 objasnila da ukoliko osoba primi vakcinu, a u odnosu je sa parterom koji je nosilac nekog od HPV virusa, zaštita je stopostotna.

"Ako ste primili sve tri doze, jer ste počeli da se vakcinišete od 15. godine, vi ste zaštićeni protiv humanih papiloma virusa, svih tih devet tipova koji su sadržani u vakcini. Partner vas ne može zaraziti, ali vi na partnera ne možete preneti imunitet. Smatra se da imunitet kod kompletno vakcinisanih osoba traje deset godina, a s obzirom na to da vakcina stimuliše i takozvane memorijske ćelije, nema razloga da se ne veruje da taj imunitet možda može da traje čak i doživotno. Treba vremena da bismo imali rezultate tih istraživanja. Zemlje koje su prve uvele ove vakcine, Australija i Amerika, su gotovo iskorenile genitalne bradavice za oko 90 odsto, a isto tako i infekcije izazvane HPV virusima koji su najčešći uzročnici karcinoma", kaže doktorka Ivana Begović Lazarević i dodaje da doziranje vakcina zavisi od uzrasta dece.

"Tri doze dobijaju deca koja su vakcinu primila u navršenoj 15. godini, dok mlađi dobijaju dve doze vakcine u roku od šest meseci.

Nisu zabeležene ozbiljne reakcije

Nikakve ozbiljne reakcije na vakcinu nisu zabeležene, ali može izazvati neke standardne reakcije kao i obična vakcina.

"Vakcina je od globalnog savetodavnog odbora ocenjena je kao ekstremno bezbedna. Dato je u više od 500 miliona doza u svetu i nisu zabeležena nikakva ozbiljna neželjena dejstva. Najčešće su reakcije na mestu davanja vakcine: osetljivost na bol, crvenilo, otok... koji se javljaju u prvih 24 do 48 sati, a od opštih može se javiti: povišena telesna temperatura, osećaj malaksalosti, umora, bolovi u mišićima i zglobovima. Ništa specijalno što se ne javlja i kod većine drugih vakcina.

Kod adolescenata može doći do kratkotrajnog gubitka svesti ili sinkopa koja dolazi ne zbog reakcije na vakcinu već zbog straha od igle. Zato se vakcina mora davati u sedećem položaju, a poželjno je i da deca ostanu pod nadzorom lekara nekih deset do 15 minuta. Vakcina se ne preporučuje ljudima koji imaju akutnu bolest ili ako su primili prvu dozu pa su imali nekakve teže reakcije, ali i osobama koje imaju alergiju na kvasac, jer je vakcina pravljena na bazi kvasca. Najveće benefite od vakcine imaju osobe koje nisu imale seksualni odnos."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Živa sam samo zato jer sam redovno išla kod ginekologa"
Ginekolog

Rak grlića materice

18.12.2021. 12:05

"Živa sam samo zato jer sam redovno išla kod ginekologa"

Srbija je druga u Evropi po smrtnosti od kancera. Svakoga dana jedna žena umre, a četiri obole od raka grllića materice. Naša zemlja je treća u Evropi po broju obolelih žena od kancera grlića materice potvrdila je za K1 televiziju dr Ana Jovićević, epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve