Zdravlje
11.03.2024. 11:42
R.E.

Prenatalna medicina

Nova metoda koja omogućava stvaranje miniorgana

Medicina
Izvor: Shutterstock / PopTika

Naučnici su napravili značajan korak u oblasti prenatalne medicine stvarajući miniorgane iz ćelija u tečnosti koja okružuje fetus u materici.

Istraživači sa Univerziteta u Londonu i bolnice “Grejt ormond strit“ u Velikoj Britaniji sproveli su studiju u kojoj su koristili matične ćelije prikupljene iz uzoraka amnionske tečnosti tokom trudnoće kako bi uzgajali miniorgane. Ovo je prvi put da su miniorgani stvoreni upotrebom ćelija sakupljenih tokom aktivne trudnoće, što ukazuje na veliki napredak u ovoj oblasti.

Miniorgani predstavljaju pojednostavljene strukture koje imitiraju prave organe i mogu se koristiti za testiranje novih terapija ili proučavanje fizioloških i patoloških procesa.

Jedna od glavnih prednosti ove nove metode jeste to što se izbegavaju etički problemi prisutni kod uzimanja ćelija iz fetalnog tkiva nakon abortusa. Sakupljanje ćelija iz amnionske tečnosti već se rutinski vrši tokom prenatalnih testova, stoga nema dodatnog rizika.

Ova tehnika otvara mogućnost za praćenje i tretman kongenitalnih stanja pre rođenja, kao i razvoj personalizovanih terapija za bebe u materici.

Iako je ovo područje istraživanja još u ranoj fazi, biće preduzeta dalja neophodna istraživanja kako bi se potvrdila efikasnost ove metode i identifikovali mogući izazovi i ograničenja. Postignuti napredak donosi nadu u razvoj novih pristupa lečenju i praćenju zdravlja tokom trudnoće, što bi moglo imati znatan uticaj na budućnost prenatalne medicine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Postoji razlog zašto spermatozoidi "plivaju" zajedno
spermatozoidi, jajna ćelija

Najnovija studija

02.10.2022. 18:05

Postoji razlog zašto spermatozoidi "plivaju" zajedno

Izreka da je "najbrža i najjača muška jajna ćelija ona koja je uspela da oplodi žensku jajnu ćeliju" dovodi se u pitanje nakon što je najnovija studija otkrila da je to, zapravo, "timski rad", da nije reč o preživljavanju najsposobnijih. Šta to znači?
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve