Zdravlje
28.02.2024. 20:00
R.E.

Zdravstveni alarm

Alarmantno otkriće: Mikroplastika u placenti

Mikroplastika, Mikroplastika u epruveti, Mikroplastika laboratorija
Izvor: Shutterstock

Otkriće mikroplastike u tkivu ljudske placente budi zabrinutost nakon istraživanja sprovedenog na Univerzitetu u Novom Meksiku.

Naučnici su otkrili mikroplastiku u svakom uzorku posteljice od 62 ispitanika. Ovaj šokantan nalaz naglašava alarmantan porast prisustva mikroplastike u ljudskom telu i ukazuje na hitnost rešavanja problema zagađenja plastikom.

Pronađene koncentracije u posteljicama varirale su od 6,5 do 790 mikrograma po gramu tkiva. Ovo istraživanje koristilo je inovativne metode za tačno kvantifikovanje mikroplastike, naglašavajući potencijalne zdravstvene posledice.

Sa plastičnim otpadom koji se neprekidno povećava i projekcijama koje ukazuju na moguće udvostručenje proizvodnje plastike svakih 10 do 15 godina, ovaj alarmantan nalaz podstiče na hitnu akciju kako bi se zaštitilo zdravlje sadašnjih i budućih generacija.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nanoplastika u flaširanoj vodi
Plastika, nanoplastika

Uznemirujuće otkriće

15.01.2024. 19:00

Nanoplastika u flaširanoj vodi

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa “Columbia Climate School“ otkriva alarmantne količine nanoplastike u flaširanoj vodi, višestruko premašujući prethodne procene.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
15.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve