Biznis
10.01.2024. 16:00
R.E.

Istraživanje

Veštačka inteligencija otkriva opasnosti mikroplastike po poljoprivredu

Okean, mikroplastika, ledeni breg, santa leda
Izvor: Shutterstock / Romolo Tavani

U nedavnom istraživanju, tim predvođen profesorom Jong Sik Okom, ekspertom u oblasti upravljanja životnom sredinom na Korejskom univerzitetu, primenio je tehnike veštačke inteligencije (AI) kako bi proučio uticaj mikroplastike na zemljišta širom sveta.

Dok se plastika u okeanima već prepoznaje kao ozbiljan problem, prisustvo mikroplastike u zemljištima postaje jednako zabrinjavajuće, s ozbiljnim posledicama po poljoprivredu i lanac ishrane ljudi.

Ključna tačka istraživanja bila je efikasnost veštačke inteligencije u analizi ogromnih skupova podataka o mikroplastici u zemljištima. Profesor Ok ističe da veštačka inteligencija, posebno mašinsko učenje, predstavlja dinamično polje koje omogućava precizna predviđanja i brže razumevanje složenih interakcija između mikroplastike i različitih tipova zemljišta.

Studija je identifikovala ključne faktore mikroplastike, uključujući tip, veličinu, oblik i koncentraciju, koji značajno utiču na svojstva zemljišta. Posebno je naglašeno da veličina mikroplastike igra ključnu ulogu u karakteristikama zemljišta, dok oblik, tip i koncentracija imaju različite efekte na hemiju zemljišta.

Profesor Ok naglašava da ovo istraživanje pruža ključne podatke za podršku informisanim odlukama o upravljanju otpadom od plastike, naročito u kontekstu globalnih inicijativa za održivost i principa upravljanja okolinom, društvene odgovornosti i dobrog upravljanja (ESG). Upotreba veštačke inteligencije, kako ističe profesor, predstavlja potencijal za revolucionarne prakse u upravljanju plastikom, što može uticati na korporativnu održivost, stvaranje zelenih radnih mesta i podršku održivom razvoju.

U zaključku, ovo istraživanje ne samo da ukazuje na hitan problem zagađenja zemljišta mikroplastikom, već ističe i ulogu veštačke inteligencije u rastućem globalnom naporu za održivost. Nalazi ovog istraživanja postavljaju temelje za buduće strategije upravljanja plastikom i doprinose stvaranju zelenije i ekološki osvešćene budućnosti. Celokupna studija dostupna je u časopisu “Environmental Pollution“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pomama za garderobom će nas ubiti?!
garderoba, moda, kupovina, šoping

Opasnost od brze mode

12.12.2023. 15:05

Pomama za garderobom će nas ubiti?!

Počelo je zatvaranjem radnji, nastavilo se gašenjem znanih trgovinskih lanaca, produžava sa mučenjem u poslovanju poznatih i skupih modnih marki. Tekstil poslednjih godina ni izbliza više nije opsesija ogromnog broja građana takozvanog modernog dela sveta. Nekadašnja zavisnost od robnih brendova zamenila su strahovanja za puku egzistenciju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve