Zdravlje
06.04.2023. 15:05
R. E. / WebMD

Istraživanje

Zabrinjavajući podaci: Plastika povećava rizik od dijabetesa?

Dijabetes
Izvor: Shutterstock

Hemikalije koje se nalaze u plastičnoj ambalaži proizvodima za ličnu negu, dečijim igračkama i ambalaži za hranu i piće mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2 kod žena, pokazuju nova istraživanja.

Da bi proučili uticaj ovih hemikalija, poznatih kao ftalati (aditivi koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti, odnosno plastifikatori ili omekšivači), istraživači su pratili 1.300 žena iz SAD tokom šest godina da vide da li je izloženost doprinela učestalosti pojave dijabetesa.

Oko pet odsto žena dobilo je dijabetes tokom perioda istraživanja.

Istraživači su otkrili da su belkinje izložene visokim nivoima nekih ftalata imale 30 do 63 odsto veće šanse za razvoj dijabetesa. Štetne hemikalije nisu bile povezane sa rizikom od dijabetesa kod Afroamerikanki ili žena azijskog porekla.

Ove hemikalije ometaju rad endokrinog sistema, a još pre ovog istraživanja bile su povezane sa smanjenom plodnošću kod žena i drugim endokrinim poremećajima.

"Naše istraživanje je pokazalo da ftalati mogu doprineti većoj incidenci dijabetesa kod žena, posebno belih žena, tokom šestogodišnjeg perioda", rekao je Sung Kjun Park, vanredni profesor epidemiologije i zdravstvenih nauka o životnoj sredini na Univerzitetu u Mičigenu.

"Ljudi su svakodnevno izloženi ftalatima, što svakako povećava rizik od nekoliko metaboličkih bolesti. Važno je da se sada pozabavimo hemikalijama koje ometaju endokrini sistem, jer su štetne po ljudsko zdravlje", rekao je Park u saopštenju za javnost Endokrinološkog društva.

"Naše istraživanje je korak u pravom smeru ka boljem razumevanju uticaja ftalata na metaboličke bolesti, ali je potrebno dalje istraživanje", dodao je Park.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate koliko mikroplastike pluta svetskim okeanima?
Plastika

Strašan podatak

11.03.2023. 15:10

Da li znate koliko mikroplastike pluta svetskim okeanima?

Višedecenijska zavisnost čovečanstva od plastike dovela je do više različitih problema. Jedan od njih je i količina plastičnih čestica, pre svega mikroplastike, koja pluta okeanima.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
20°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve