Zdravlje
09.10.2022. 10:30
R. E.

Nevidljiva pretnja

Zabrinjavajuće otkriće: Mikroplastika pronađena u majčinom mleku

Beba, dojenje
Izvor: Shutterstock

Mikroplastika je prvi put pronađena u majčinom mleku, a istraživači su veoma zabrinuti zbog potencijalnog uticaja na zdravlje beba.

Novorođenčad su posebno osetljiva na hemijske zagađivače i naučnici kažu da su hitno potrebna dalja istraživanja.

Uzorci majčinog mleka uzeti su od 34 zdrave majke u Italiji, nedelju dana nakon porođaja. Mikroplastika je otkrivena u 75 odsto uzoraka.

Kako bi se izbegla kontaminacija, porodilje su mleko ispumpavale prirodno, ne koristeći plastične pumpe, u posude koje takođe nisu bile od plastike.

U uzorcima je pronađeno od jedne, do pet mikročestica plastike, koje su bile od PVC-a, polietilena i polipropilena, čestih oblika plastike koji se nalaze u ambalaži, saopštili su autori studije. U pitanju je isti tim naučnika koji je 2020. godine pronašao mikroplastiku u placenti.

Druga nedavna istraživanja su otkrila da bebe koje sisaju mleko iz flašice, verovatno gutaju milione čestica mikroplastike dnevno i da kravlje mleko može da sadrži mikroplastiku.

"Prisustvo mikroplastike u majčinom mleku povećava našu, već veliku zabrinutost za zdravlje novorođenčadi, kao izuzetno ranjive populacije. Od presudnog je značaja da utvrdimo kako da se majke zaštite tokom trudnoće i dojenja, ali se mora naglasiti da su prednosti dojenja mnogo veće od nedostataka uzrokovanih prisustvom mikroplastike.

Cilj studija kao što je ova nije da se majke uplaše dojenja, već da se izvrši pritisak na političare da donesu zakone koji će smanjiti ovu vrstu zagađenja", kaže dr Valentina Notarstefano za The Guardian.

Ogromne količine plastičnog otpada se bacaju u životnu sredinu, a mikroplastika zagađuje celu planetu, od vrha Mont Everesta do najdubljih okeana. Ove sitne čestice unosimo kroz hranu, vodu, i vazduh, a pronađene su i u ljudskoj krvi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve