Zdravlje
13.01.2023. 20:31
Beta

Tatjana Radosavljević

"Novi Pazar je crna tačka tuberkuloze u Srbiji"

bolnica
Izvor: Shutterstock

Pulmološkinja Tatjana Radosavljević ocenila je da je Novi Pazar po broju obolelih od tuberkuloze "odavno crna tačka" Srbije.

Ona je za televiziju N1 negirala tvrdnje da je po tom problemu, situacija u Novom Pazaru ista kao i u drugim delovima Srbije.

"Analize koje su ranije redovno radjene potvrdjuju da u tom gradu procentualno ima tri puta više obolelih u odnosu na druge sredine", navela je Radosavljević.
 

Ukazala je i na niz slučajeva, u poslednje dve decenije, "u kojima su najčešće nastavnici bili nosioci zaraza među učenicima".

Dodala je i da je Novi Pazar, u globalnom projektu sprovođenja borbe protiv tuberkuloze dobio "posebna sredstva za bolju zaštitu".

Po nalogu Ministarstva zdravlja, novopazarska Gimnazija je pre sedam godina bila zatvorena nedelju dana kako bi se obavila dezinfekcija od tuberkuloze, od koje je tada obolelo 16 učenika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tuberkuloza u Novom Pazaru: Obolelo šestoro dece
1

Za brigu

11.01.2023. 21:20

Tuberkuloza u Novom Pazaru: Obolelo šestoro dece

Portparolka novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Maja Iković rekla je da je po troje dece iz osnovnih škola "Bratstvo" i "Stefan Nemanja" obolelo od tuberkuloze, i da je u toku testiranje ostalih učenika i nastavnog osoblja u tim obrazovnim ustanovama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve