Zdravlje
11.01.2023. 21:20
Beta

Za brigu

Tuberkuloza u Novom Pazaru: Obolelo šestoro dece

1
Izvor: Shutterstock

Portparolka novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Maja Iković rekla je da je po troje dece iz osnovnih škola "Bratstvo" i "Stefan Nemanja" obolelo od tuberkuloze, i da je u toku testiranje ostalih učenika i nastavnog osoblja u tim obrazovnim ustanovama.

Ona je za radio Sto plus istakla da je još dvoje dece trenutno na posmatranju i pod terapijom jer se sumnja da su takodje zaraženi, te da je virus proistekao iz dve različite porodice.

"U pitanju je porodična epidemija, u kojoj je obolelo šestoro dece iz dve osnovne škole, a bolest je registrovana polovinom prošlog meseca. Trenutno se vrši testiranje učenika iz odeljenja u kojima borave obolela deca, kao i njihovih nastavnika i do kraja ove nedelje završavamo jednu školu, dok je testiranje druge planirano za sledeću nedelju", navela je Iković.

Dodala je da su sva deca koja su do sada testirana bila bez simptoma i da za sada nema sumnje da su zaražena virusom tuberkuloze.

Ona je apelovala na roditelje da obrate pažnju na simptome kod svoje dece i da ih obavezno dovedu na testiranje ukoliko duži vremenski period imaju temperaturu, noćno znojenje, malaksalost i gubitak telesne težine.

U Novom Pazaru godišnje od tuberkuloze oboli oko 50 osoba, a tokom prošle godine potvrđeno je oko 30 takvih slučajeva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi soj korone, jedan od najzaraznijih, stigao u Srbiju?
popis građana, građani, ljud, gužva

Mirsad Đerlek

11.01.2023. 10:17

Novi soj korone, jedan od najzaraznijih, stigao u Srbiju?

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da smatra da se pojavio novi soj koronavirusa i u Srbiji, ali da se očekuje njegova registracija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve