Zdravlje
11.01.2023. 10:17
Beta

Mirsad Đerlek

Novi soj korone, jedan od najzaraznijih, stigao u Srbiju?

popis građana, građani, ljud, gužva
Izvor: Shutterstock

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da smatra da se pojavio novi soj koronavirusa i u Srbiji, ali da se očekuje njegova registracija.

"Lično mislim da se novi soj (korona virusa) pojavio, ali da očekujemo detekciju ili registraciju. Mislim da je pitanje dana, s obzirom da imamo prve slučajeve u Rumuniji. Sve ove situacije, praznici, migracije naših ljudi iz Evrope, koji su došli da proslave novogodišnje, božićne praznike, su uticale na pogoršanje epidemijske situacije", rekao je Đerlek za Radio-televiziju Srbije (RTS).
 

Prema njegovim rečima, u decembru je dnevno bilo oko 500 zaraženih tim virusom, a sada je broj inficiranih u danu veći od 1.000.

"Ovo jeste jedan od najzaraznijih sojeva, tako naučnici kažu, koji su mnogo iskusniji i imaju više znanja od mene u tom smislu. Još nemamo potvrdu, ali verovatno postoji, s obzirom na broj novozaraženih", ocenio je Đerlek i dodao je kod tog soja blaža klinička slika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Đerlek: "Srbija je uspela da tokom pandemije unapredi zdravstveni sistem"
bolnica

Državni sekretar

15.11.2022. 13:05

Đerlek: "Srbija je uspela da tokom pandemije unapredi zdravstveni sistem"

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je Srbija kao mala zemlja uspela da odgovori na pandemiju koronavirusa i da tokom krize unapredi zdravstveni sistem.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve