Zdravlje
11.09.2022. 09:10
R.E

Saveti neurologa

Pamćenje vam je sve lošije? Uradite sledeće...

Pamćenje, pitanje
Izvor: Shutterstock

Što smo stariji, pamćenje nam je sve lošije - to je odavno poznata činjenica. Međutim, prema saznanjima naučnika i neurologa dr Ričarda Restaka, ovaj proces možemo znatno da usporimo, ako se pridržavamo određenih saveta.

U svojim istraživanjima, dr Restak se bavi svim aspektima pamćenja - kako je pamćenje povezano sa kreativnim razmišljanjem, uticaj tehnologije na pamćenje i kako pamćenje oblikuje ličnost.

Ovo su njegovi saveti kako da sačuvamo "moždane vijuge", bez obzira na godine.

Obraćajte više pažnje

Kada vam se desi da zaboravite ime nekoga koga ste upravo upoznali, možda nije do lošeg pamćenja, nego do nedostatka pažnje u trenutku primanja novih informacija. Možda ste pričali sa nekim drugim, možda je bilo previše glasno...

"Nepažnja je najveći uzrok problema sa pamćenjem" navodi dr Restak. U ovakvoj situaciji pokušajte da ime koje ste čuli povežete sa nečim što već znate. Ne primer, "ova osoba se zove kao moja komšinica" i slično. Tako imate veće šanse da trajno upamtite novu informaciju.

Vežbajte pamćenje svakog dana

Dr Restak savetuje da počnete sa sastavljanjem liste za kupovinu i da pokušate da je zapamtite. Kada dođete u prodavnicu, prvo pokupite stvari koje ste upamtili i onda to uporedite sa spiskom koji ste sastavili kod kuće. Kada ovakve vežbe često ponavljate, imaćete sve bolje rezultate.

Takođe, pokušajte da ne koristite GPS navigaciju i da se oslanjate na svoju memoriju kako biste došli do odredišta. Neke studije pokazuju da ljudi koji se najviše oslanjanju na GPS imaju lošije rezultate u testovima pamćenja.

Igrajte igre

Bilo da su društvene ili samostalne, igre podstiču mozak na razmišljanje, pa ga samim tim i vežbaju. Pokušajte sa igrama poput asocijacija ili "20 pitanja", u kojoj dva igrača smišljaju pojam ili ličnost, a osoba koja pogađa postavlja maksimalno 20 pitanja, na koja je odgovor ili "da" ili "ne".

Ovo je odlična vežba za mozak, jer zahteva da onaj ko postavlja pitanja, upamti šta je sve pitao ranije i tako dođe do tačnog odgovora.

Takođe, možete probati da nabrojite imena igrača svog omiljenog sportskog tima ili imena glavnih glumaca iz filma koji volite.

Čitajte više romana

Čitanje se pokazalo kao veoma koristan način vežbanja pamćenja. Dr Restak smatra da, pre svega, treba čitati fiktivne priče, jer su često kopleksnije i kreativnije od onih istinitih, pa je potrebno više koncentracije da se zapamti svaki lik i situacija u knjizi.

Manje se oslanjajte na tehnologiju

Tehnologija nam je olakšala život u mnogim aspektima, ali nam je učinila i medveđu uslugu jer uređaji sve "pamte" umesto nas. Zbog toga se mozak "ulenji" i pamćenje postaje sve lošije. Dr Restak predlaže da, na primer, pre nego što novi broj telefona upišete u imenik, pokušate prvo da ga upamtite.

Na kraju je važno da znate da, ukoliko primetite da vam je pamćenje znatno lošije nego ranije, morate se obratiti lekaru. Postoji nekoliko oboljenja koja mogu izazvati poremećaj pamćenja.

Ukoliko ste zaboravili, na primer, broj hotelske sobe dok ste na odmoru, to je normalno, ali ako ste zaboravili svoju kućnu adresu, to je znak za uzbunu, piše New York Times.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hrana koja šteti vašem mozgu
mozak, hrana

Saveti

22.07.2022. 16:05

Hrana koja šteti vašem mozgu

Jako je važno obratiti pažnju na ishranu jer naš izbor hrane može uticati na opšte zdravlje organizma, a posebno na moždanu aktivnost. Neke namirnice imaju negativne efekte na mozak, pamćenje i raspoloženje i povećavajući rizik od demencije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve