Zdravlje
30.04.2023. 08:20
R. E. / WebMD

Keto, Paleo...

Popularne dijete, koje su loše za zdravlje vašeg srca

zdrava hrana, dijeta
Izvor: Shutterstock

Paleo i keto dijeta uživaju značajnu popularnost, međutim, prema podacima Američkog udruženja kardiologa, nisu nužno dobre za zdravlje srca.

Ova ocena objavljena je u okviru rangiranja top 10 najpopularnijih dijeta i njihovih uticaja na kardiovaskularni sistem. U saopštenju za novinare navodi se da je cilj ovog istraživanja i top liste da pomogne javnosti i medicinskim radnicima da se izbore sa dezinformacijama o ishrani koje se sve češće sreću na društvenim mrežama.

Keto i paleo dijete mogu pomoći ljudima da izgube telesnu masu u kratkom roku, ali obe "zahtevaju unos velike količine masti bez ograničavanja zasićenih masti.

Konzumiranje visokog nivoa zasićenih masti i niskog nivoa vlakana povezani su sa razvojem kardiovaskularnih bolesti“, saopštilo je udruženje.

"One su veoma restriktivne i većini ljudi je teško da ih se pridržavaju dugoročno“, rekao je dr Kristofer Gardner, predsednik komiteta za pisanje izveštaja i profesor medicine na Univerzitetu Stanford.

"Iako će verovatno biti kratkoročnih koristi i značajnog gubitka težine, to nije održivo. Dijeta koja je efikasna u pomaganju pojedincu da postigne gubitak težine, iz praktične perspektive, mora biti održiva na duže staze."

Lista je zasnovana na tome koliko su dijete u skladu sa smernicama Udruženja kardiologa za zdravu ishranu.

DASH ishrana (Dijetetski pristupi zaustavljanju hipertenzije) je osvojila 100 poena i rangirana je kao najbolja za zdravlje srca, na osnovu tih smernica.Među najboljima su i peskaterijanska ishrana (92 poena), mediteranska ishrana (89 poena) i vegetarijanska ishrana (86 poena). U saopštenju se navodi da je mediteranska dijeta izgubila nekoliko poena jer se ne bavi količinom soli koja je dozvoljena i dozvoljava umerenu konzumaciju alkohola, piše WebMD.

Veganska ishrana i dijeta sa niskim sadržajem masti stavljeni su na drugi nivo, a dijeta sa veoma niskim sadržajem masti i ugljenih hidrata je na trećem nivou. Na četvrtom nivou nalazile su se paleo i keto dijeta, kao modeli ishrane sa veoma niskim sadržajem ugljenih hidrata, kao i Atkinsova dijeta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo kako post utiče na imunitet
prazan tanjir, gladovanje

Nova studija

25.02.2023. 14:05

Evo kako post utiče na imunitet

Dogotrajno gladovanje može oslabiti imuni sistem, smanjiti sposobnost organizma da se izbori sa infekcijom i može dovesti do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, pokazali su rezultati istraživanja koje su sproveli lekari bolnice "Mount Sinai" u Njujorku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve