Zdravlje
12.09.2023. 08:46
Beta-AP

Tvorac ovce Doli

Preminuo pionir kloniranja

Ijan Vilmut, 12. 9. 2023.
Izvor: EPA / ROMAN PILIPEY

Ijan Vilmut, pionir kloniranja čiji je rad bio ključan za stvaranje ovce Doli 1996. godine, umro je u 79. godini.

Univerzitet u Edinburgu, u Škotskoj, saopštio je da je Vilmut umro od Parkinsonove bolesti.

Embriolog je koristio tehniku kloniranja za pravljenje matičnih ćelija koje bi se mogle koristiti u regenerativnoj medicini.

Njegov rad je bio ključan za istraživanja u svrhu lečenja genetskih i degenerativnih bolesti čija je osnova pomaganje telu da popravi oštećeno tkivo.

Institut Roslin saopštio je da je Vilmut dobio vitešku titulu 2008. i da se 2012. povukao sa univerziteta. Kasnije je istraživao Parkinsonovu bolest, pošto je i sam od nje oboleo.

Datum sahrane nije objavljen.

Ijan Vilmut, 12. 9. 2023.
Izvor: EPA / ROMAN PILIPEY

Vilmut je svojevremeno pokrenuo globalnu diskusiju o etici kloniranja objavom da je njegov tim sa Rozlin instituta za životinjsku bionauku klonirao jagnje koristeći jedro iz ćelije odrasle ovce.

U akademskim spisima poznatim prvo kao "6LL3“, jagnje je nazvano Doli, po američkoj kantri-pevačici Doli Parton.

Kloniranje Doli bilo je prvi put da su naučnici uspeli da navedu zrelu odraslu ćeliju da se ponaša kao ona iz tek oplođenog embriona kako bi stvorili genetski identičnu životinju.

Dok su neki naučnici Dolino stvaranje opisali kao revoluciju, druge je ovaj događaj veoma uznemirio, a kritičari su eksperiment nazvali neetičkim.

Godinu nakon Dolinog stvaranja, američki predsednik Bil Klinton uveo je zabranu korišćenja federalnih fondova za kloniranje ljudi, ali nije zabranio sva istraživanja kloniranja.

Dolino stvaranje podstaklo je druge naučnike da kloniraju životinje uključujući pse, mačke, konje i bikove.

Doli je takođe potaknula pitanja o eventualnom kloniranju ljudi i izumrlih vrsta.

Poslednjih godina, naučnici su predložili vraćanje iz mrtvih vunastog mamuta - kombinovanjem uređivanja gena i kloniranja.

Dolina kreacija bila je deo šireg projekta naučnika za stvaranje genetski modifikovanih ovaca koje bi mogle da proizvode terapeutske proteine u svom mleku.

Otprilike šest godina nakon Dolinog rođenja, naučnici su eutanazirali ovo jagnje, jer se kod njega razvio neizlečivi rak pluća.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve