Zdravlje
21.11.2023. 19:05
Beta

Rak prostate

"Budi brži, zakaži pregled i pobedi"

prostata zdravlje muskarci
Izvor: Shutterstock

Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) je pokrenulo kampanju dizanja svesti o raku prostate pod sloganom "Rak prostate: budi brži, zakaži pregled i pobedi".

"Ovaj slogan nam govori da su redovni urološki pregledi, rana dijagnoza i pravovremeno lečenje ključni. Kada se rano otkrije, rak prostate se može izlečiti", rekao je predsednik UMOS-a i rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević.

Istakao je da za rak prostate ne postoji prevencija i zato je važno rano otkrivanje ove bolesti, koje je, uz pravovremeno i adekvatno lečenje, od velikog značaja za pacijente i za zdravstveni sistem.

"Faktori rizika za nastanak raka prostate su starija životna dob, nasledni faktori i etnička pripadnost, na koje se, na žalost, ne može delovati, međutim, zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost se preporučuju kao faktori koji deluju povoljno na opšte zdravlje", rekao je Radosavljević.

Rak prostate je jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja od malignih bolesti muškaraca. U Evropi je najčešći karcinom muškaraca, a u Srbiji je, po učestalosti, odmah iza raka pluća i debelog creva. Godišnje od oboli do 3.000 muškaraca i premine oko 900.

"Muškarci koji u bližoj porodici imaju slučajeve raka prostate treba od druge polovine pete decenije da krenu na redovne urološke preglede. Ukoliko nije prisutna porodična anamneza, dovoljno je nakon 50-te godine starosti jedanput godišnje uraditi PSA test iz krvi", preporučio je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Zoran Džamić.

Poslednjih 15 godina ostvaren je veliki napredak u terapiji raka prostate uvođenjem modernih hirurških procedura (laparoskopija, robotska hirurgija) kao i lekova nove generacije za različite faze bolesti koji su visokoefikasni i pacijenti ih dobro podnose, navodi se u saopštenju UMOS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Naučnici konačno otkrili - evo zašto nas boli glava od vina
glavobolja vino

Istraživanje

20.11.2023. 15:29

Naučnici konačno otkrili - evo zašto nas boli glava od vina

Naučnici Centra za glavobolju Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku smatraju da su došli do razloga glavobolje uzrokovane konzumacijom crnog vina, prenosi Gardijan.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve