Zdravlje
06.12.2023. 17:35
Beta

Danica Grujičić

"Imamo plan kako da zadržimo lekare u manjim mestima"

doktor, lekar
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić najavila je da će zbog nedostatka lekara specijalista u manjim mestima biti promenjjen način specijalizacije pa će oni imati obavezu da neko vreme ostanu u ustanovi gde su specijalizaciju završili.

Ministarka je obišla obnovljeni Dom zdravlja u Kučevu gde je rekla da sada nedostaju lekari i medicinske sestre, i da je saznala kako u toj zdravstvenoj ustanovi postoji samo jedan lekar specijalista opšte medicine, saopštilo je ministarstvo.

"Taj nedostatak je razlog zbog kojeg ćemo promeniti način specijalizacije za lekare opšte medicine, tako da svaki doktor koji počne da radi u domu zdravlja kroz osam do deset godina završi specijalizaciju. U manjim mestima, lekare koji su dobijali platu i specijalizaciju od lokalnih ustanova obavezaćemo da u toj ustanovi ostanu određeno vreme", navela je Grujučić.

Ministarka je istakla da je strategija resornog Ministarstva jačanje primarne zdravstvene zaštite, koja je važna posebno na planu preventive, iako je to teško tražiti u situaciji kada lekari imaju i po 40 pacijenata dnevno.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević rekao je da je Dom zdravlja u Kučevu površine 3.700 metara kvadratnih, sa oko 9.500 kartona pacijenata, kompletno renoviran spolja i iznutra, te da je rekonstrukcija koštala blizu 270 miliona dinara.

Blagojević je precizirao da je sredstvima Ministarstva za javna ulaganja obnovljeno čak 86 zdravstvenih objekata u 60 gradova i opština , a ukupna vrednost tih radova bila je pet milijardi dinara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Antivakseri su nam vratili zaboravljene bolesti"
Vakcinacija

Radan Stojanović

27.11.2023. 21:05

"Antivakseri su nam vratili zaboravljene bolesti"

Prvo što smo pre tačno tri godine pitali profesora Radana Stojanovića sa Medicinskog fakultetu u Beogradu bilo je šta obuhvata predmet Klinička farmakologija koji predaje na fakultetu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve