Zdravlje
10.05.2023. 12:14
BBC / R. E.

I to je moguće

Prva beba koja ima troje "roditelja"

beba
Izvor: Shutterstock

U Velikoj britaniji je rođena prva beba za čije začeće je korišćena DNK troje ljudi, potvrdile su nadležne institucije.

Većina bebinog DNK potiče od dvoje roditelja, a oko 0,1 odsto od treće osobe - žene koja je bila donor. 

Ova pionirska tehnika je pokušaj da se spreči rađanje dece sa fatalnim mitohondrijalnim bolestima koje su neizlečive i mogu biti fatalne u roku od nekoliko dana ili čak sati od rođenja.

Mnogi roditelji su zbog toga izgubili svoju decu, a stručnjaci ovaj metod vide kao jedinu opciju da se sačuvaju životi dece i umanji rizik. 

Mitohondrije su sićušni odeljci unutar skoro svake ćelije tela koji pretvaraju hranu u upotrebljivu energiju. Defektne mitohondrije ne mogu da napajaju telo i dovode do oštećenja mozga, gubitka mišića, srčane insuficijencije i slepila, piše BBC.

Prenosi ih samo majka. Dakle, tretman doniranja mitohondrija je modifikovani oblik vantelesne oplodnje koji koristi mitohondrije iz zdrave donorske jajne ćelije.

Međutim, mitohondrije imaju sopstvenu genetsku informaciju ili DNK, što znači da tako začeta deca nasleđuju DNK od svojih roditelja i deo od donatora. Ovo je trajna promena koja bi se prenosila kroz generacije.

Ova donatorska DNK je relevantna samo za stvaranje efikasnih mitohondrija, ne utiče na druge osobine kao što je, na primer, izgled.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stigle uvezene reproduktivne ćelije
trudnica.png

Dobra vest

25.01.2023. 15:05

Stigle uvezene reproduktivne ćelije

Reproduktivne ćelije za vantelesnu oplodnju (VTO) iz uvoza stigle su u Srbiju, a pripreme prvog para za potpomognuti proces oplodnje počeće u narednih nekoliko dana u Kliničkom centru Srbije (KCS) u Beogradu, potvrđeno je u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS-a.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve