Zdravlje
11.01.2022. 00:39
Tanjug

Amerika

Prva transplantacija svinjskog srca u telo čoveka

operacija
Izvor: Shutterstock

Dejvid Benet, 57-godišnji muškarac sa srčanim oboljenjem opasnim po život, dobio je srce od genetski modifikovane svinje, što je revolucionarni postupak koji nudi nadu stotinama hiljada pacijenata kojima su potrebni organi.

To je prva uspešna transplantacija svinjskog srca u telo čoveka, preneo je “Njujork tajms”.

Osmočasovna operacija obavljena je u Baltimoru u petak, a pacijent, Dejvid Benet Stariji iz Merilenda, se dobro oseća, naveli su hirurzi u Medicinskom centru Univerziteta Merilend.

“Ono stvara puls, stvara pritisak, to je njegovo srce“, rekao je doktor Bartli Grifit, direktor programa za transplantaciju srca u medicinskom centru, koji je izvršio operaciju.

“Radi i izgleda normalno. Oduševljeni smo, ali ne znamo šta će nam sutra doneti. Ovo nikada ranije nije urađeno”, naveli su oni.

Prošle godine je oko 41.354 Amerikanaca dobilo transplantirani organ, od kojih je više od polovine dobilo bubrege, prema podacmia Ujedinjene mreže za deljenje organa, neprofitne organizacije koja koordinira napore u nabavci organa u SAD.

Postoji, međutim, akutna nestašica organa i svaki dan umire desetak ljudi sa spiskova, navodi ''Njujork tajms''.

Oko 3.817 Amerikanaca je prošle godine primilo srca davalaca, više nego ikada ranije, ali je potencijalna potražnja i dalje veća.

Naučnici su grozničavo radili na razvoju svinja čije organe ljudsko telo ne bi odbacilo u protekloj deceniji, novim tehnologijama za uređivanje gena i kloniranje.

Do transplantacije srca došlo je samo nekoliko meseci nakon što su hirurzi u NJujorku uspešno pričvrstili bubreg genetski modifikovane svinje na moždano mrtvu osobu.

Istraživači se nadaju da će ovakvi postupci započeti novu eru u medicini u budućnosti kada će za više od pola miliona Amerikanaca koji čekaju bubrege i druge organe biti dovoljno organa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Verovali ili ne: Jedna operacija, a smrtnost 300 odsto
Lekari

I to se dešava

05.11.2021. 22:05

Verovali ili ne: Jedna operacija, a smrtnost 300 odsto

Škotski hirurg je uspeo da tokom jedne operacije ubije čak troje ljudi! Iako se incident dogodio u 19. veku, ova morbidna zanimljivost ostala je urezana u pamćenju svih koji su je čuli.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
19°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve