Život
05.11.2021. 22:05
R.E.

I to se dešava

Verovali ili ne: Jedna operacija, a smrtnost 300 odsto

Lekari
Izvor: Shutterstock

Škotski hirurg je uspeo da tokom jedne operacije ubije čak troje ljudi! Iako se incident dogodio u 19. veku, ova morbidna zanimljivost ostala je urezana u pamćenju svih koji su je čuli.

U vreme kada anestezija nije postojala, lekari, a posebno hirurzi, morali su da budu izuzetno brzi u zahvatima.

Brzina koja se zahtevala od njih značila je da često nisu bili efikasni u svom poslu. Većina hirurga izgubila bi jednog od četiri pacijenta, a dr Robert Liston je imao impresivan rekord od samo jednog preminulog pacijenta u deset operisanih. Osim toga, bio je poznat po tome što je operacije odrađivao velikom brzinom, što je doprinelo maloj smrtnosti njegovih pacijenata.

Međutim, sreća se okrenula protiv njega kada je jednog dana operisao čoveka kome je bilo neophodno amputirati nogu. Iza njega je stajala sala puna posmatrača i studenata medicine. U toj žurbi, osim problematične noge pacijenta, doktor je svom asistentu odsekao tri prsta, a sečivom je zahvatio i mantil osobe koja je stajala iza njega. Čovek je od šoka doživeo srčani udar i umro na mestu, dok su pacijent i asistent umrli nedugo zatim od gubitka krvi i gangrene.

Tako je on postao jedini doktor u istoriji medicine čija operacija je imala smrtnost od 300 odsto.

Iako je kasnije bio prvi lekar koji je operisao pod anestezijom, i spasio živote nebrojeno više ljudi nego što je stradalo pod njegovim zahvatima, ovaj incident obeležio je njegovu karijeru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lekarima bonus ako promovišu vakcinaciju
Bolnica, doktor

Slovenija

22.10.2021. 15:00

Lekarima bonus ako promovišu vakcinaciju

Slovenačka vlada usvojila je projekat za ubrzanje stope vakcinacije protiv kovida-19, kojim će pružiti podsticaj lekarima opšte prakse i njihovim timovima koji aktivno promovišu vakcinaciju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve