Zdravlje
13.02.2024. 10:50
R. E.

Ima li hospitalizovanih?

Pulmolog o situaciji sa velikim kašljem i malim boginjama

dete, deca, boginje
Izvor: Shutterstock

Pulmolog sa Univezitetske dečje klinike u Beogradu Snežana Rsovac izjavila je da se sporadično pojavljuju teži oblici velikog kašlja, ali da u ovom trenutku nema pacijenta koji bi zahtevao da bude hospitalizovan.

Rsovac je rekla da, u odnosu na pre tri-četiri nedelje, sada nema pacijenta koji je zahtevao da bude hospitalizovan zbog velikog kašlja.

"Bakterija je stalno prisutna, zimi se lakše prenosi zbog zatvorenog prostora i nadam se da će sa lepšim vremenom i izlaskom napolje doći i do toga da se smanji broj, a ujedno da ćemo svim ovim apelima uspeti da podignemo svest kod roditelja da se odazovu vakcinaciji", kazala je za RTS Rsovac.

Istakla je da je vakcinacija od velikog kašlja, zbog kojeg su četiri bebe preminule prethodnih meseci, obavezna po zakonu, kao i da je to polivalentna vakcina.

Rsovac je dodala da je treći slučaj malih boginja u Srbiji otkriven kod dečaka starog osam godina, koji nije vakcinisan, kao i da postoji opasnost od epidemije i od te bolesti.

"Male boginje spadaju među 'najkontagioznije', znači najlakše se šire i u kontaktu, skoro pa je 100 odsto da će onaj ko nema zaštitu, oboleti", rekla je Rsovac i pozvala roditelje da decu vakcinišu MMR vakcinom, za koju je navela da ima najveći stepen zaštite, skoro 99 odsto.

Rekla je da bolest najčešće počinje jako visokom temperaturom, konjuktivitisom, crvenilom očiju, suzenjem nosa, bolom u grlu, zatim se pojavljuje ospa koja je karakteristična za male boginje, jako brzo se širi i dolazi do borbe organizma.

"Veliki je postotak razvoja komplikacija, upala pluća, preko 40 odsto po nekim literaturama, negde i do 50 odsto, upale srednjeg uha veoma su česte, preko 60 odsto kod male dece. To sve prolongira, to su bakterije koje se nadovezuju i takva deca su zaista vitalno ugrožena", upozorila je Rsovac.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve