Zdravlje
12.07.2023. 10:20
R. E. / WebMD

Važno je!

Saveti za vožnju dece u kolima kada su vreli dani

dete, beba, majka, automobil
Izvor: Shutterstock

Kada dođu vreli letnji dani, važno je biti obazriv na potrebe najmlađih članova porodice. Posebno je važno obratiti pažnju na njihovo zdravlje kada se radi o vožnji i udobnosti u kolima. Pročitajte šta savetuju stručnjaci u vezi sa tim.

Povod za vraćanje ovoj temi je tragična činjenica da se širom sveta tokom letnjih meseci dešavaju incidenti u kojima deca ostavljena u kolima tokom vrelih letnjih dana pate od posledica topotnih udara koji mogu dovesti i do smrtnih ishoda.

U Sjedinjenim Državama, skoro 40 dece godišnje strada od direktnih posledica toplotnog udara nakon što ih nemarni roditelji ostave u automobilu dok izađu da obave kupovinu ili neku drugu obavezu.

Važno je znati da se u kolima ostavljenim na suncu u roku od samo 10 minuta temparatura podiže za 80 odsto, što znači da i najkraća pauza može biti kobna za vaše mališane. Čak i kada napolju nije prevruće, automobil se ponaša kao svojevrsni plastenik.

Važno je ne ostavljati decu u kolima u ovakvim prilikama, a ukoliko ste prolaznik i naiđete na dete koje sedi samo u automobilu i pokazuje znake toplotnog udara ili je onsevešćeno, važno je što brže zvati hitnu pomoć i izvući dete napolje, čak i ako je potrebno razbiti prozor, piše WebMD.

Svaki put kada izlazite iz automobila u kojem se vozite sa detetom, povedite ga sa sobom, jer ono što vama izgleda kao kratka obaveza, može biti kobno za mališane zatvorene u vrelim kolima. Ukoliko ne možete da povedete deta tamo gde ste se uputili, preskočite tu obavezu kada je dete sa vama, jer je njegov život važniji od bilo čega drugog.

Takođe, tokom putovanja, čak i kraćih, tokom vrelih dana osigurajte dovoljno sveže vode, ne sokove, a temperatura u automobilu mora biti prilagođena potrebama deteta. Organizam doživi pravi šok kada su temperaturne razlike velike i kada se iz rashlađenog automobila izađe napolje, na vreli letnji dan.

Takođe, proverite da li hladan vazduh iz klima nije usmeren direktno u dete, jer se na taj način rizikuje ozbiljna prehlada, upala uha ili pluća. 

Otvoreni prozori jesu opcija ali samo ako dete kroz njih ne može da izađe, ispruži ruku ili nogu. 

Česte pauze su obavezne i računajte na to da će putovanje sa detetom rajati malo duže ali će biti bezbedno. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Beograd treba pripremiti za toplotni talas"
Toplo vreme

CLS

18.07.2022. 09:55

"Beograd treba pripremiti za toplotni talas"

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) saopštio je da gradska vlast treba da pripremi Beograd za toplotni talas, čiji se dolazak najavljuje u sredu a može potrajati duže od deset dana.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve