Zdravlje
10.08.2022. 07:10
R. E.

Pročitajte, važno je

Simptomi srčanog udara su drugačiji kod žena

Srčani udar
Izvor: Shutterstock

Poslednje istraživanje zdravlja stanovništva Srbije (2019. godine) pokazalo je da svaka treća odrasla osoba ima povišen krvni pritisak, a svaka jedanaesta koronarnu bolest srca ili anginu pektoris.

Pri tome su ove bolesti više zastupljene kod žena, dok se kod muškaraca češće javljaju infarkt miokarda i moždani udar, podaci su Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Specifičnosti ženskog i muškog organizma različito utiču na razvoj srčanih bolesti. Na primer, žene imaju manje srce i manje krvne sudove.

Ova razlika je značajna jer se ponekad manji krvni sudovi ne vide dobro na angiogramu, pa se može dogoditi da se znaci začepljenja ne primete pri pregledu.

Takođe, kod žena se problem često javi baš u manjim krvnim sudovima srca, umesto u velikim koronarnim arterijama.

Reproduktivno zdravlje žena i kardivaskularne bolesti su usko povezani. Utvrđeno je da žene koje boluju od endometrioze imaju tri puta veću verovatnoću da razviju neki oblik srčanog oboljenja.

Žene koje dobiju gestacijski dijabetes tokom trudnoće ili preeklampsiju (komplikaciju trudnoće koja uzrokuje visok krvni pritisak), takođe mogu imati povećan rizik od srčanog udara.

Mnogi od poznatih simptoma srčanog udara, poput bola u grudima, zasnovani su na istraživanjima sprovedenim na muškarcima. Kod žena se takođe javlja bol u grudima, ali mogu imati i simptome slične gripu, kao što su mučnina, povraćanje, vrtoglavica, kratak dah.

Međutim, mnoge žene koje iznenada preminu od srčane bolesti, prethodno nisu imale nikakve simptome, piše WebMD.

Merenje nivoa troponina u krvi je uobičajen način da se utvrdi da li je osoba imala srčani udar. Troponin je protein koji ukazuje da postoji oštećenje srčanog mišića.

Granične vrednosti ovog proteina su propisane u skladu sa istraživanjama rađenim na muškarcima, što može biti opasno, jer je ta granica niža kada je ženski organizam u pitanju.

Ukoliko lekari posmatraju samo vrednosti ovog proteina, mogu pomisliti da su njihove pacijentkinje zdrave, jer analiza krvi nije pokazala da je troponin bio dovoljno visok.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta kada vam doktor kaže: "Sa srcem vašeg deteta nešto nije u redu"?
Health,Care,Teddy,Bear,Heart,Stethoscope,With,Filter,Effect,Retro

Kako se suočiti

27.01.2022. 14:18

Šta kada vam doktor kaže: "Sa srcem vašeg deteta nešto nije u redu"?

Jelena Mačković je mama deteta sa srčanom manom i osnivač udruženja roditelja “Za dečije srce bez mane”. Sa nama je podelila svoje iskustvo, kao i dobru volju i želju da pruži podršku svim roditeljima koji prolaze kroz isto iskustvo. Ima važnu poruku i poziva vas da zavirite u svoja srca i pomognete da ona najmanja i najhrabrija, kucaju zdravo.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve