Zdravlje
13.05.2023. 06:00
R.E / WebMD

Mentalno zdravlje

Šta je to digitalno samopovređivanje

devojka, telefon, društvene mreže
Izvor: Shutterstock

Digitalno samopovređivanje je situacija u kojoj osoba na društvenim mrežama postavlja uvredljive komentare ili pretnje prema sebi. U osnovi, to je oblik maltretiranja putem interneta. Velika razlika je u tome što, umesto da cilja na nekog drugog, cilja na sebe.

Digitalno samopovređivanje ima loš uticaj na mentalno i fizičko zdravlje, a istraživanja takođe otkrivaju da slučajevi ozbiljnog digitalnog samopovređivanja mogu biti znak upozorenja za suicidalne tendencije.

Kako izgleda digitalno samopovređivanje?

Samopovređivanje se može desiti na bilo kojoj platformi ili internet forumu koji omogućava korisnicima da objavljuju ili dele reči, slike, fotografije i video zapise, piše WebMD.

Osoba obično objavljuje sadržaj anonimno ili pod lažnim imenom u javnom prostoru, tako da drugi mogu da ga primete. Na primer, osoba otvori anoniman nalog na Instagramu ili nekoj drugoj mreži i počne da postavlja komentare koji su direktno štetni za njih same.

"Ružan sam“ ili "Beskorisan sam“, ili komentara o drugim aspektima svog izgleda, na primer.

S obzirom na to da se dešava na javnoj platformi, drugi korisnici mogu komentarisati taj sadržaj i nažalost, ponekad i podsticati negativno mišljenje i govor o sebi.

Digitalno samopovređivanje može uticati na osećaj samopoštovanja. U nekim slučajevima, to može postaviti temelje za druga stanja kao što su depresija i anksioznost. U drugim slučajevima, depresija ili anksioznost neke osobe mogu, zapravo, dovesti do toga da objavljuju ovakve komentare.

Ko je u opasnosti od digitalnog samopovređivanja?

Nije bilo mnogo istraživanja na ovu temu, ali trenutna istraživanja sugerišu na to da su tinejdžeri i adolescenti skloniji ovom vidu samopovređivanja.

Studija iz 2016. koja je anketirala 5.500 ljudi starosti od 12 do 17 godina pokazala je da je do šest odsto dece objavilo nešto štetno o sebi na internetu. Dečaci su to radili češće nego devojčice.

Studija iz 2017. koja se bavila digitalnim samopovređivanjem među tinejdžerima uzrasta od 13 do 17 godina pokazala je da su pripadnici LGBT populacije tri puta skloniji da se digitalno samopovređuju od svojih strejt vršnjaka.

Studija je takođe otkrila da su tinejdžeri sa invaliditetima takođe skloniji ovom ponašanju.

Tinejdžeri koji su ranije imali simptome depresije, fizički se povredili ili oni sa postojećim problemima sa mentalnim zdravljem takođe su skloniji digitalnom samopovređivanju.

Razlozi za ovakve komantare su razni, od traženja pažnje, kako od drugih vršnjaka, tako i traženja pažnje stručnjaka koji bi im mogli pomoći, do traženja sebe i lošeg snalaženja sa mentalnim problemima.

Jedno istraživanje je takođe pokazalo da dečaci češće objavljuju sadržaje o samopovređivanju kao šalu, dok devojčice to uglavnom rade da bi stekle podršku ili da bi pronašle prijatelje.

Digitalno samopovređivanje može poticati od drugih mentalnih poremećaja kao što su depresija i anksiozniost, ali ih može istovremeno i pogoršati.

Ukoliko sumnjate ili otkrijete da vaše dete objavljuje ovakve sadržaje, važno ja na pravi način komunicirati sa njima, pružiti im podršku i uputiti ih ka stručnjacima koji im mogu pružiti pomoć u oblasti mentalnog zdravlja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakve veze imaju zagađenje vazduha i depresija i anksioznost
depresija, anksioznost

Najnovija studija

14.02.2023. 02:05

Kakve veze imaju zagađenje vazduha i depresija i anksioznost

Brojne naučne studije razotkrivaju koliko negativno aerozagađenje može da utiče na naše zdravstveno stanje, a jedna od najnovijih, koju je sproveo Univerzitet u Pekingu, donosi dokaze o tome kako dugotrajno udisanje zagađenog vazduha dovodi do veće opasnosti od depresije i anksioznosti, čak i u slučaju niskih koncentracija polutanata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve