Zdravlje
05.03.2023. 08:40
R. E.

I oni su "od krvi i mesa"

Poznati u borbi sa bipolarnim poremećajem: Neki su izgubili bitku...

depresija
Izvor: Shutterstock

Mentalno zdravlje je podjednako važno kao i fizičko, a ponekad to zaboravimo. Takođe, problemi mentalnog zdravlja se često posmatraju kao tabu tema, a postoji i velika društvena stigma u vezi sa traženjem stručne pomoći.

Bipolarni poremećaj, poznat i kao manična depresija, je mentalna bolest, koju karakterišu potpuno različite krajnosti kada su u pitanju raspoloženje nivo energije, način razmišljanja i ponašanje.

Ljudi koji imaju bipolarni poremećaj mogu imati periode kada su preterano srećni i puni energije, a, s druge strane, cikluse tokom kojih se osećaju tužno, beznadežno, tromo...

Kako bi razbile stigmu u vezi sa ovim oboljenjem, mnoge poznate ličnosti javno govore o borbi sa kojom se svakodnevno suočavaju, a ovo su samo neke od njih.

Maraja Keri

Poznatoj pevačici je ovaj poremećaj dijagnostikovan 2001. godine. Pre toga je, kako je u jednom intervjuu rekla, poricala da ima problem i povlačila se u sebe. Pomoć je potražila nakon što ju je istovremeno zadesilo nekoliko problema u ličnom i profesionalnom životu. "Sada se okružujem samo pozitivnim ljudima i radim ono što volim - pišem pesme i pevam".

Mel Gibson

Glumac i reditelj je u dokumentarcu iz 2008. otkrio da ima bipolarni poremećaj. Njegova karijera, koju je započeo ulogama akcionih heroja, kretala se uzlaznom putanjom, sve dok Gibsonovi problemi, koje je imao u privatnom životu, nisu dospeli u javnost.

Nakon što je 2006. vozio pod dejstvom alkohola i bio uhapšen, posvađao se sa policajcem, a veliki skandal je izazvalo objavljivanje snimaka telefonskih poziva upućenih njegovoj tadašnjoj supruzi Oksani Grigorijevoj, u kojima je, očigledno van sebe, vređa, naziva pogrdnim imenima i preti.

Demi Lovato

Pevačica i glumica 2010. godine dospela u bolnicu zbog zavisnosti od droge i samopovređivanja. Tamo joj je dijagnostikovan bipolarni poremećaj i nakon toga je počela da uzima odgovarajuće lekove. MTV je 2012. emitovala dokumentarac o Deminoj borbi, u kojem je otvoreno govorila kako izgleda živeti sa ovom bolešću.

Kurt Kobejn

Jedan od osnivača benda Nirvana, kao dete je imao poremećaj pažnje, a kasnije je otkrio da ima maničnu depresiju. Na žalost, nije pokušavao da se leči i, uprkos neverovatnoj popularnosti i velikom uspehu koji je postigao, Kobejn je imao periode teške depresije. Tokom jedne takve epizode, izvršio je samoubistvo kada je imao samo 27 godina.

Žan Klod Van Dam

Majstor borilačkih veština i filmska zvezda, počeo je da trenira karate kada je imao 10 godina, a crni pojas je zaradio osam godina kasnije. Prvu zapaženu ulogu je imao u filmu "Krvavi sport" 1988, a deceniju nakon toga, dijagnostikovan mu je bipolarni poremećaj. Van Dam je 2011. u jednom intervjuu rekao da uzima lekove koji pomažu da se ublaže nagle promene raspoloženja, koje glumac kaže da je imao od detinjstva.

Ernest Hemingvej

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost imao je manične i depresivne epizode tokom čitavog života, koje su takođe imali njegovi roditelji, sin i unuka.

Svedočenje mnogobrojnim pogibijama za vreme Prvog svetskog rata, prouzrokovalo mu je posttraumatski stresni poremećaj. Nije mogao prevaziđe jezive scene kojih se često prisećao i odao se alkoholu.

Bio je opsednut razmišljanjem o smrti i imao česte napade paranoje. Agoniju je okončao samoubistvom 1961. godine, piše WebMD.

Ukoliko je vaše mentalno zdravlje narušeno, neophodno je da se obratite lekaru. Kada se povredite ili vas nešto boli, nećete čekati da prođe samo od sebe. Pa, zašto biste onda to radili kada je mentalno zdravlje u pitanju?

Dok tražite dugoročno rešenje, kao što je psihoterapija, pomoć možete dobiti i pozivanjem sledećih borojeva telefona:

Telefon "Srca - centra za emotivnu podršku i prevenciju samoubistva" je 0800 300 303, a dostupan je svakog dana od 14h do 23h

Klinika dr Laza Lazarević Nacionalna linija za pomoć adolescentima: 0800 309 309 - opcija 3

Klinika dr Laza Lazarevič Nacionalna linija za prevenciju samoubistva: 0800 309 309 - opcija 1

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve