Zdravlje
25.10.2022. 04:20
R.E./ Healthline

Apstinencija...

Šta se dešava u organizmu mesec dana bez konzumiranja alkohola

viski, alkohol
Izvor: Shutterstock

Bez obzira na to da li pijete "redovno" ili tek ponekad, iznenadićete se kada saznate kolika mogu biti zdravstvena poboljšanja ukoliko mesec dana apstinirate od alkohola.

"Postoje mnoga zdravstvena poboljšanja koja se dešavaju kao rezultat odustajanja 30 dana. Dok su neki specifični za pojedince, mnogi su univerzalni, kao što je na primer spavanje, koje se značajno poboljšava, zatim pamćenje, imunitet koji je jači, a istovremeno se smanjuje rizik od raka", rekla je Ešli Lob Blesingejm, suosnivač i direktor ljudskih resursa u "Lionrock Recovery" centru.

Neki ljudi, takođe, imaju i benefite u vezi sa kardiovaskularnim sistemom, ali i gubitkom težine.

"Sve u svemu, nakon četiri nedelje, imunitet, pamćenje, raspoloženje, vidno su bolji, ali i je i koža čistija, a impulsivnost i promene u ponašanju su takođe neke od prednosti odustajanja od alkohola na kratak vremenski period", rekao je dr Lorens Vajnštajn, glavni lekar u Američkom centru za zavisnost.

"Postoje i neurološke prednosti apstinencije od alkohola. Neki od njih mogu se primetiti u roku od nedelju dana od prestanka, ali su mnogo vidljiviji nakon mesec dana", rekao je Vajnštajn, a piše "Healthline".

Biti trezan mesec dana može prekinuti ciklus zavisnosti, a takođe nas može naterati da se pomirimo sa određenim emocijama koje smo prikrivali alkoholom.

"Trebalo bi prekinuti začarani krug i stvoriti dugotrajno iskustvo apstinencije koje će pokazati mozgu da je ideja održiva. Pored toga, ljudima daje dovoljno vremena da preispitaju svoj odnos sa alkoholom i pokušaju da postave jasnije granice", rekla je Ešli Lob Blesingejm.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pivo od otpadnih voda?!
pivo

Živeli!

02.08.2022. 16:26

Pivo od otpadnih voda?!

"NewBrew" nije uobičajeno pivo. Ovo singapursko piće proizvodi se od recikliranih otpadnih voda, a osmišljeno je u saradnji Nacionalne agencije za vodne resurse zemlje “PUB” i lokalne zanatske pivare “Breverkz”.
Close
Vremenska prognoza
light rain
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve