Život
26.03.2024. 13:20
R.E.

Ljubav

Proverite da li ste posesivni i kako da se rešite te "bolesti"

ljubav, prijateljstvo, ruke, podrška
Izvor: Shutterstock

Posesivna vezanost za partnera nije ljubav, kako misle mnogi koji kažu da je to što osećaju prema drugoj osobi toliko jako da ne žele ni sekund da provedu bez nje ili njega. Da li ste i vi, možda posesivni? Proverite…

Psiholozi posesivnost prvenstveno vezuju za osobe koje nisu zrele i emocionalno inteligentne, ali nije samo to razlog zbog kojeg se pojedinci "lepe" za drugu osobu.

Osim nezrelosti, posesivnosti su sklone i osobe koje su imale loše iskustvo u svojim prošlim vezama, onim koje su se završile dramatično.

Ako niste sigurni u to da li ste i sami posesivni, proverite da li se ponašate na neki od sledećih načina:

 • Uznemireni ste kada niste pored svog partnera
 • Osećate strah od napuštanja
 • Potrebno vam je odobrenje vašeg partnera čak i za male odluke
 • Osećajte ljubomoru kada vaš partner provodi vreme sa bilo kim drugim
 • Izbegavate sukobe i svađe kako ne biste uznemirili partnera i rizikovali da ode od vas
 • Previše ste "uslužni" prema partneru jer mislite da je to dokaz ljubavi
 • Doživljavate više negativnih nego pozitivnih emocija kada je u pitanju vaša veza

Posesivnost nije ljubav već disfunkcionalni obrazac međuljudskih odnosa. Preterana privrženost drugoj osobi govori o tome da se sami osećate nesigurno, ali i da ste, možda, odabrali pogrešnu osobu koja ne može da ispuni vaše zahteve u vezi.

Ako ste posesivni u svim svojim vezama, možda mešate taj osećaj sa istinskom ljubavlju.

Šta uzrokuje posesivan odnos?

Ako ste tinejdžer ili u ranim 20-im godinama, verovatno ćete doživeti snažne emocije sa dramatičnim usponima i padovima. Međutim, ako ste prošli adolescenciju i još uvek se osećate nestabilno u odnosima i uznemireno kada ste odvojeni od svog partnera, možda je u pitanju dublji problem.

Posesivni su često i oni čija porodica nije bila nefunkcionalna. Preterana privrženost može biti rezultat odrastanja sa roditeljima i starijim članovima porodice koji su takođe pokazivali ovakvo ponašanje. Na primer, ako su vaši roditelji bili skloni ljubomori kada ste vi provodili vreme sa svojim prijateljima, ili ste bili kažnjavani što niste "dokazali" svoju ljubav nekom članu porodice, možda imate iskrivljenu perspektivu o tome šta je normalno u vezama.

Takođe, i traume iz prošlih veza mogu biti razlog posesivnosti u budućim odnosima. Ako vas je neko koga ste voleli emocionalno ili fizički zlostavljao, iznenada preminuo ili vas ostavio bez objašnjenja, možda ćete se osećati privrženo i nesigurno kada su u pitanju novi partneri. Srećom, vremenom možete izlečiti traumu iz prošlosti.

Kako se izboriti sa posesivnošću?

Nemoguće je prestati sa tim osećajem ukoliko ne razumete šta vam se dešava i ako ne shvatate zašto, zapravo, imate neprestanu potrebu za tim da vam partner pokazuje svoju ljubav i privrženost.  

U suprotnom, preduzmite sledeće korake da biste razvili zdraviji način razmišljanja u vezi ili braku:

 • Sagledajte svoje emocije i ponašanje u vezi sa tim: da li sebe vidite kao odvojenu osobu, induviduu koja razume emocionalne granice i sigurna je u svog partnera, ali i u svoju ljubav.
 • U trenucima razmišljanja o svom partneru trudite se da odagnate loše misli, crne slutnje, strah od napuštanja. Vaše misli moraju u vezi sa tim biti „zdrave“, pozitivne i okrenute ka budućnosti.
 • Vodite dnevnik svojih osećaja i razmišljanja u vezi sa vašim partnerom. Taj metod je posebno od koristi ako imate problema da razumete šta izaziva vašu privrženost, ili ako ste već imali nekoliko partnera ili prijatelja koji su vam govorili da ste posesivni.
 • Ukoliko osećate da ne možete sami da se izborite sa tim, potražite pomoć psihoterapeuta.

Radite na sebi i otkrijte uzrok svoje privrženosti. Nemojte se plašiti da tražite stručnu pomoć ako vam je potrebna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Monogamija je neprirodna": Slavne ličnosti koje žive u OTVORENIM BRAKOVIMA
Vil Smit i Džejda Pinket Smit 23.11.2021.

Prevaziđen koncept?

08.05.2024. 22:05

"Monogamija je neprirodna": Slavne ličnosti koje žive u OTVORENIM BRAKOVIMA

Definicija monogamije je jednostavna - imate seksualne odnose samo sa jednim partnerom koji takođe ne upražnjava seks ni sa kim drugim. Međutim, afere i avanture dogode se i u najčvršćim vezama. Mnogi ljudi zbog toga smatraju da je monogamija prevaziđen koncept.
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve