Zdravlje
01.07.2022. 19:22
Beta

Rastu cifrre

SZO: Hitno delovanje u vezi sa majmunskim boginjama

doktor
Izvor: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je na "hitno delovanje" protiv majmunskih boginja u Evropi zbog trostrukog povećanja broja slučajeva na kontinentu za dve nedelje.

U saopštenju, regionalni direktor SZO pozvao je evropske zemlje da povećaju napore narednih nedelja i meseci da izbegnu da se majmunske boginje ne prošire na većoj geografskoj zoni.

"Neophodno je hitno i koordinisano delovanje ako hoćemo da promenimo pravac u trci protiv širenja bolesti", rekao direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

Prema podacima ove UN zdravstvene agencije Evropa sada ima više od 4.500 laboratorijski potvrđenih slučajeva bolesti, odnosno tri puta više nego sredinom juna.

To predstavlja 90 odsto slučajeva zabeleženih u svetu od sredine maja, kada je ta bolest, dotada endemska samo u desetak afričkih zemalja, počela da se širi u Evropi.

Evropa koja je epicentar ove nove zaraze, sada ima 31 zemlju ili teritoriju koja je prijavila slučajeve majmunskih boginja.

Stručnjaci SZO su ocenili da skok broja slučajeva predstavlja zdravstvenu pretnju čiji razvoj je vrlo zabrinjavajući, ali koja u ovoj fazi ne dostiže nivo hitne svetske zdravstvene situacije.

Uprkos toj odluci brzo širenje i hitna priroda ovog događaja znači da će komitet (stručnjaka) uskoro ponovo ispitati svoj stav, navela je SZO Evropa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Majmunske boginje u Turskoj
Istanbul

Bolest se širi

30.06.2022. 11:56

Majmunske boginje u Turskoj

Vlasti Turske su saopštile da je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj zaraze virusom majmunskih boginja (monkeypox).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve