Zdravlje
18.01.2022. 20:40
Tanjug

Majkl Rajan

SZO o koroni: Endemsko samo znači da je tu zauvek

Koronavirus 13.1.2022.
Izvor: Tanjug / AP / Eugene Hoshiko

Šef Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Majkl Rajan izjavio je da bi pandemija koronavirusa mogla da bude gotova ove godine ukoliko se brzo reše problemi u dostupnosti vakcina i lekova.

Govoreći tokom panel diskusije koju je organizovao Svetski ekonomski forum, doktor Rajan je poručio da "virus možda nikada neće nestati" jer takvi pandemijski virusi "na kraju postaju deo ekosistema", prenosi agencija AP.

Ali, kako je naveo, postoji šansa da se okonča vanredna situacija u javnom zdravstvu ove godine ukoliko se urade stvari o kojima je već diskutovano.

SZO je ocenila da postoji neravnoteža u vakcinaciji protiv koronavirusa između bogatih i siromašnih zemalja i navela da je to "moralni neuspeh".

Kako navodi AP, manje od 10 odsto ljudi u siromašnijim zemljama primilo je jednu dozu vakcine protiv korona virusa.

"Ono što treba da uradimo je da dostignemo nizak nivo incidencije bolesti uz maksimalnu vakcinaciju naše populacije, ali tako da niko ne mora da umre", rekao je Rajan.
 

On je ukazao da je "nesreću" izazvao poremećaj društvenog, ekonomskog i političkog sistema, a ne korona virus.

Rajan se takođe uključio u debatu o tome da li korona virus treba smatrati endemskom bolešću.

"Endemska malarija ubija stotine hiljada ljudi. Endemsko samo po sebi ne znači dobro. Endemsko samo znači da je tu zauvek", poručio je on.

Zvaničnici javnog zdravlja upozorili su da je malo verovatno da će korona virus biti iskorenjen i tvrde da će i dalje nastaviti da ubija ljude, iako na mnogo nižim nivoima, čak i nakon što postane endemski.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deca i korona - nova saznanja SZO
korona, deca, grip, temperatura

Važno je.

07.12.2021. 21:05

Deca i korona - nova saznanja SZO

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu saopštila je da je među decom od 5 do 14 godina najviše prijavljenih slučajeva koronavirusa u evropskom regionu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve