Život
10.11.2021. 15:25
Tanjug

Zbog novih sojeva

SZO: Moguće je da ćemo modifikovati vakcine svake godine

Korona, istraživanje, naučnik, vakcina
Izvor: Michele Ursi / Shutterstock

Pojava novih opasnih sojeva kovida-19 može da dovede do toga da bude neophodna modifikacija vakcina protiv tog virusa na godišnjem nivou, kao što je to slučaj sa vakcinom protiv gripa, izjavila je glavni naučnik u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji Somija Svaminatan.

Prema njenim rečima, proizvođači sada traže odgovor na pitanje da li mogu da modifikuju svoje vakcine kako bi se suočili sa pretnjom novih varijanti kovida, prenosi Tass.

"Na sreću, vakcine su i dalje efikasne protiv varijanti koje su se do sada pojavile", rekla je Svaminatan.

Upozorila je da, međutim, ne znamo šta će se dešavati u budućnosti ako se pojave varijante protiv kojih vakcine ne deluju.

Kako je istakla, proizvođači i naučnici žele da budu sigurni da mogu brzo da promene vakcine, a taj posao je već u toku.

Dodala je da SZO radi sa proizvođačima i naučnicima, kao i sa regulatronim telima, kako bi obezbedila da nove modifikovane vakcine budu brzo odobrene.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Antikovid lekovi efikasni, ali ne zamenjuju vakcine
lekovi, lek

Istraživanje

09.11.2021. 18:20

Antikovid lekovi efikasni, ali ne zamenjuju vakcine

Oralne antikovid pilule kompanija Merk i Fajzer su pokazale da značajno smanjuju najgori ishod kod obolelih od kovida, ali lekari upozoravaju da ljudi ne treba da mešaju benefit lekova sa prevencijom kovida uz pomoć vakcina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve