Zdravlje
02.04.2024. 11:55

Onkološki institut

Počela primena najnovije terapije za obolele od raka

kancer, bolnica, hemoterapija
Izvor: Shutterstock

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Milan Žegarac rekao je da su stigli novi lekovi za obolele od karcinoma i da je već petnaestak pacijenata primilo terapiju.

"To su tripl negativni karcinom dojke. Sada će biti primena imunoterapije uz hemioterapiju i očekujemo mnogo bolje rezultate. Ono što još očekujemo je primena nove terapije za karcinom pluća. To je jedan od najčešćih karcinoma i u muškoj i u ženskoj populaciji", izjavio je za RTS Žegarac.

Rak dojke i rak pluća najčešći su karcinomi u zemlji. Žegarac navodi da kada je karcionom dojke u pitanju, terapija će biti primenjivana u ranim stadijumima bolesti i kod metastatskih pacijenata.

"Očekujemo mnogo bolji ishod, što je dokazano u svim kliničkim studijama i u primenama u svetu, tako da se i mi nadamo boljim rezultatima", naglasio je Žegarac.

Oko 4.800 pacijentkinja godišnje oboli, a bolest odnese više od 1.600 života.

Uskoro stiže nova terapija, odnosno izmenjene indikacije za rak pluća.

"Proširena terapija uz postojeću terapiju biće primenjena inovativna terapija koja je ušla sada na listu, što će poboljšati i lečenje i preživljavanje pacijenata sa najtežim malignomima, to su karcinomi pluća".

Za 20 različitih vrsta bolesti, kada govorimo o malignim bolestima, je proširena lista.

"Pored karcinoma pluća i dojke, očekujemo za urološke malignitete, za melanom. Tako da je dosta proširena lista za sve vrste malignih bolesti", naveo je direktor Instituta za onkologiju i radiologiju.

Dijagnozu maligne bolesti u Srbiji svake godine dobije više od 40.000 pacijenata, a starosna granica obolevanja je sve niža.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve