Zdravlje
14.05.2022. 10:53
Beta

NALED

Uskoro ePacijenti sa eUputima i eKartonima

doktor, pacijent
Izvor: Shutterstock

Država će razvojem više od 20 novih elektronskih servisa pokušati da oko dva miliona građana Srbije do kraja 2023. uvede u bazu ePacijenti, koja će im omogućiti da do usluga domova zdravlja i bolnica dolaze elektronskim putem, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako je navedeno, očekuje se da sledeće godine građani zakažu do 50 miliona usluga putem portala eZdravlje i mobilne aplikacije i tako brže dođu do željenog pregleda.

Akcionim planom za 2022 - 2023, koji je na prošloj sednici usvojila Vlada Srbije, planirano je i uspostavljanje elektronskog zdravstvenog kartona do kraja godine, a već od naredne, zahvaljujući sistemu eBolovanje, pacijenti neće morati da odlaze po doznake kod izabranog lekara, jer će se ceo proces odvijati onlajn.

Uvid u jedinstveni eKarton, upisane dijagnoze i propisane lekove, imaće pacijent i lekari iz različitih ustanova, državnih i privatnih, a na jednom mestu biće objedinjena cela istorija lečenja, što će pomoći efikasnijoj razmeni podataka između doktora opšte prakse i lekara specijalista.

Šefica Jedinice za zdravstvo u NALED-u Jelena Radnović Vukčević rekla je da je cilj da do kraja godine unapređeni IZIS koristi do 30 odsto bolnica, a da se tokom 2023. uključe i preostale zdravstvene ustanove.

"Jedan od prvih koraka ka uvođenju eKartona i potpune digitalizacije biće postavljanje nove modernije IZIS platforme, a kako bi sistem potpuno funkcionisao, neophodno je njegovo uvezivanje i sa privatnim i vojnim zdravstvenim ustanovama, koje dosad nisu bile deo ovog sistema", rekla je ona.
 

Među 18 mera akcionog plana za sprovođenje Programa digitalizacije zdravstvenog sistema, nalazi se i uvođenje eUputa koje će izdavati lekari specijalisti, rešavanje problema termina i uputa bez termina, kao i uvođenje jedinstvenih registara za elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalaza i otpusnih lista.

Institucije će, takođe, moći putem uvezanih baza podataka da razmenjuju informacije o rođenim i umrlima osobama, genetskim predispozicijama.

Kako je navedeno, NALED će putem CHISU projekta uz podršku USAID-a pratiti sprovođenje akcionog plana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preuzmite aplikaciju za čuvanje EU digitalnih sertifikata
Kovid propusnice

E-novčanik

09.12.2021. 17:02

Preuzmite aplikaciju za čuvanje EU digitalnih sertifikata

Građanima Srbije od sada je dostupna mobilna aplikacija "Moj EU DZS" za čuvanje Digitalnih zelenih sertifikata koji su EU kompatibilni, saopšteno je iz Kancelarije za IT i e-upravu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
19°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve