Zdravlje
08.12.2022. 10:15
R. E. / RTS

Direktorka RFZO

Ko sve može da se prijavi za vantelesnu oplodnju sa uvezenim materijalom

vantelesna oplodnja
Izvor: Shutterstock

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je da počinje prijavljivanje telefonskim putem, a od subote i elektronsko prijavljivanje za vantelesnu oplodnju sa reproduktivnim materijalom iz inostranstva.

Ona je napomenula da žene do 45 godina imaju pravo na tri pokušaja o trošku države, dok se žene starije od 45 godina mogu prijaviti za oplodnju o sopstvenom trošku.

Ona je za RTS objasnila da se sve odvija preko portala e-Uprava - od prijavljivanja do zakazivanja pregleda, a što se tiče potrebne dokumentacije i analiza, parovi, odnosno singl žene će to morati sami da prikupe.

"Pravo na ovu proceduru o trošku države imaju sve žene do 45 godina starosti, bilo da imaju partnera, pa neko od njih dvoje ne može da se ostvari kao roditelj, ili singl žene koje nemaju partnera ali žele da se ostvare u ulozi majke", rekla je Radojević Škodrić.

O trošku države biće omogućeno ukupno šest postupaka.

"Tri stimulisana procesa vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom i tri krioembrio transfera", kaže Radojević Škodrić.

Za vantelesnu oplodnju sa uvezenim reproduktivnim materijalom mogu da se prijave i žene starije od 45 godina, ali o sopstvenom trošku.

"Bez obzira na to da li se prijavljuju o trošku države ili o sopstvenom trošku, potpuno su ravnopravni u postupku, nema čekanja. Za one koji ne apliciraju o trošku države, biće omogućeno takođe i u državnim i privatnim klinikama", kaže Sanja Radojević Škodrić.

Do sada je bilo ukupno 300 prijava, od toga 10 odsto čine singl žene, dok su 90 odsto parovi, kaže direktorka RFZO.

U sklopu Programa uvoza i primene reproduktivnih ćelija iz inostranstva do sada su sklopljeni ugovori sa tri banke - jednom iz Španije i dve iz Danske, a u toku su pregovori sa još dve banke - iz Španije i Češke. 

Direktorka RFZO istakla je da u Srbiji postoji Banka reproduktivnih materijala, ali da je za 3,5 godine koliko ona postoji donirano samo pet uzoraka, i to spermatozoida, a "nažalost nijedna jajna ćelija".

Ona je dodala da se ove godine za vantelesnu oplodnju u Srbiji prijavilo 7.800 parova, što je za 1.200 više nego u istom periodu prošle godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dobro zdravlje za nove nade
beba

Da se nove nade rode

25.11.2022. 15:21

Dobro zdravlje za nove nade

Polovinom novembra svet je sa uzbuđenjem pratio vesti o rođenju osmomilijarditog stanovnika. Tim povodom, Ujedinjene nacije su saopštile da svetska populacija nastavlja da raste, ali da se tempo usporava u odnosu na ranije periode.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve