Zdravlje
04.01.2023. 10:10
Beta / Politika

RFZO

Stiglo 350 prijava za vantelesnu oplodnju s doniranim materijalom

vantelesna oplodnja
Izvor: Shutterstock

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je da se za vantelesnu oplodnju s doniranim reproduktivnim materijalom od 10. decembra u Srbiji prijavilo oko 350 parova i žena bez partnera.

"U ovom trenutku započeti su postupci sa domaćim doniranim materijalom, a sprovedena je i sva procedura i odobren uvoz jajnih ćelija iz Španije, tako da se čeka njihova isporuka Srbiji tokom januara", kazala je Radojević Škodrić za Politiku.

Dodala je da se broj prijava povećava iz dana u dan i ocenila da je to dokaz da postoji velika potreba za vantelesnom oplodnjom.

Ona je navela da je do sada potpisan ugovor sa tri banke reproduktivnih ćelija, jednom iz Španije i dve iz Danske, kao i da su u toku pregovori sa jednom češkom bankom.

Govoreći o potrebi za "uvoz reproduktivnog materijala", Radojević Škodrić je rekla da Srbija ima svoju banku, ali da je interesovanje bilo "gotovo nikakvo", odnosno da je za tri i po godine njenog postojanja uzeto pet uzoraka od muškaraca i da nije uzeta nijedna jajna ćelija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko sve može da se prijavi za vantelesnu oplodnju sa uvezenim materijalom
vantelesna oplodnja

Direktorka RFZO

08.12.2022. 10:15

Ko sve može da se prijavi za vantelesnu oplodnju sa uvezenim materijalom

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je da počinje prijavljivanje telefonskim putem, a od subote i elektronsko prijavljivanje za vantelesnu oplodnju sa reproduktivnim materijalom iz inostranstva.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve