Život
20.08.2021. 14:19
R. E.

Treća faza ispitivanja

AstraZenekina kombinacija antitela za 77 odsto smanjuje rizik od simptomatskog koronavirusa

Vakcinacija
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Kombinacija antitela po nazivom AZD7442 koju je razvila AstraZeneca postigla je značajno smanjenje učestalosti simptomatskog COVID-19, pokazala je treća faza ispitivanja. Istraživanje je pokazalo da je za 77% smanjen rizik od razvoja simptomatskog COVID-19.

Ovo je inače prva kombinacija antitela sa dugim dejstvom za sprečavanje COVID-19, saopštila je AstraZeneka.

Terapija AZD7442, kombinacija dva antitela sa dugim dejstvom (LAAB -tiksagevimaba i cilgavimaba izvedenih iz B-ćelija koje su donirali rekonvalescentni pacijenti nakon koronavirusa), smanjila je rizik od razvoja simptomatskog COVID-19 za 77%, u poređenju sa placebom. Ispitivanje je obuhvatilo 25 slučajeva simptomatskog COVID-19 na primarnoj analizi.

Nije bilo slučajeva teških smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 ili COVID-19 kod onih koji su lečeni sa AZD7442. U grupi koja je primala placebo, bila su tri slučaja ozbiljnog COVID-19, koji je uključivao dve smrti.

AZD7442 je prva kombinacija antitela (bez vakcine) modifikovana da potencijalno obezbedi dugotrajnu zaštitu koja je u kliničkom ispitivanju pokazala sprečavanje koronavirusa.

Primarna analiza je zasnovana na 5.172 učesnika koji na početku nisu imali SARS-CoV-2 infekciju. Više od 75% učesnika imalo je komorbiditete, koji uključuju stanja za koja je prijavljeno da uzrokuju smanjeni imunološki odgovor na vakcinaciju.

LAAB se dobro podnosio, a preliminarne analize pokazuju da su neželjeni događaji izbalansirani između grupa koje su primale placebo i AZD7442.

Majron J. Levin, profesor pedijatrije i medicine, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Koloradu u SAD, i glavni istraživač u ispitivanju, rekao je: “Podaci pokazuju da jedna doza AZD7442, isporučena u pogodnom intramuskularnom obliku, može brzo i efikasno da spreči simptomatski COVID-19. Sa ovim uzbudljivim rezultatima, AZD7442 bi mogao biti važno sredstvo u našem arsenalu za pomoć ljudima kojima je možda potrebno više od vakcine da se vrate u normalan život.”

Mene Pangalos, izvršni potpredsednik, BioPharmaceuticals R&D, rekao je: “Potrebni su nam dodatni pristupi za pojedince koji nisu adekvatno zaštićeni vakcinama protiv COVID-19. Veoma smo ohrabreni ovim podacima o efikasnosti i bezbednosti kod visokorizičnih ljudi, pokazujući naša kombinacija antitela koja deluju ima potencijal da zaštiti od simptomatskih i teških bolesti, pored vakcina. Radujemo se što ćemo kasnije ove godine podeliti dodatne podatke iz programa kliničkog ispitivanja faze III AZD7442.”

Preliminarni nalazi istraživača sa Univerziteta Oksford i Univerziteta Kolumbija pokazuju da AZD7442 neutrališe nedavne nastale virusne varijante SARS-CoV-2, uključujući delta varijantu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stope tromboze osam puta veće kod nevakcinisanih osoba
Vakcinacija

Novo istraživanje

29.07.2021. 15:43

Stope tromboze osam puta veće kod nevakcinisanih osoba

Studija rađena u Španiji na više od milion ljudi, pokazala je da Vakszevria vakcina kompanije AstraZeneka i mRNK vakcine imaju sličan bezbednosni profil, uključujući i učestalost pojave sindroma tromboze sa trombocitopenijom (TTS). Jos jedan važan zaključak studije je da, bez obzira na to koja je vakcina primenjena, kod osoba inficiranim COVID-19 su stope tromboze bile značajno veće nego kod vakcinisanih osoba. Stopa pojave venske tromboembolije je bila čak osam puta viša nakon zaražavanja COVID-19 infekcijom.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve