Život
18.08.2021. 05:05
Tanjug

Buster doza

Kome se sve preporučuje treća doza vakcine

Vakcinacija
Izvor: Shutterstock

Treća doza vakcine protiv Kovida 19, preporučuje se pre svega za određenu grupi stanovništva koji su u stanju imunodeficijencije, imaju oslabljen imunitet, hronične bolesti i koje se nalaze na dijalizi ili u određenim stanjima koja zahtevaju posebnu pažnju zbog lečenja hronicnih stanja, izjavila je za Tanjug direktorka Instituta za jvno zdravlje "Batut" Verica Jovanović.

U drugoj grupi kojima se preporučuje primanje treće doze nalaze se, navodi ona, lica koja žive u kolektivnim smeštajima kao što su Domovi za stare i zaposleni u zdravstvu, kao i radnici koji su često putnici u međunarodnom saobraćaju, a kako kaže treću dozu može primiti svaki građanin, a uslov, bez obzira na vrstu primljene vakcine, u slučaju da prošlo šest meseci od perioda revakcinacije, odnosno primanja druge doze vakcine.

"Treća doza se preporučuje prema metodološkom uputstvu koje je juče upućeno na sve Zdravstvene ustanove koje sprovode vakcinaciju na teritoriji Republike Srbije, a definisani su i uslovi i način sprovođena imunizacije kao i ciljne populacione grupe koje treba da budu vakcinisane trećom dozom", izjavila je Jovanović.

Jovanović ističe da su preporuke u Srbiji za sprovođenje imunizacije slične kao i u drugim zemljama sveta, a zasnovan su na preporukama iz Međunarodnih organizacija koje prate kretanje epidemije u svetu.

Ona objašnjava da prilikom sprovođenja vakcinacije trećom dozom može se primeniti bilo koja vakcina, tako da ograničenja ne postoje osim u slučaju Sputnjika V, kada se vakcinisani prvom dozom opet moraju primiti Sputnjik V vakcinu.

"Na teritorije naše zemlje imamo najširi spektar vakcina koji je bio dostupan od prvog dana započinjanja imunizacije. Izbori vakcina i kombinacja, je prepuštena građanima, jer mi kao sistem ni ranije nismo utiicali na izbore", rekla je direktorka i dodala da najbolji izbor je sama odluka o vakcinaciji protiv Kovida.

Kada je u pitanju sinofarm, Jovanović ističe, da su obično osobe vakcinisane tom vakcinom u situaciji da prime i trću dozu te vrste, ali ako se odluče da to bude neka druga ne postoje prepreke.

"Najvažnjije je da se treća doza doda pogotvo u pomenutim slučajevima , jer je u tim slučajevima potrebno dodatno pojačanje imunoloskog sistema i odbrambenog stanja organizma, kako bi se pripremio za predstojeće sezone gripa i talase virusa Kovid 19", podseća direktorka.

Jovanović navodi da novi talas je karakterističan brzim podelama virusa i ubrzanim povećanjem broja zarazenih, a jedna osoba može sada da zarazi sedam osoba, što je osobina za Delta vrstu virusa, pa je u skladu sa time i doneta odluka o trećoj dozi.

Imunizacija ranjivih ciljnih grupa, kaže ona, se obavlja u Kanadi, Emiratima, Francuskoj, Turskoj, Mađarskoj i Izraelu i prateći upravo širenje epidemije u svim ovim zemljama dolazi se do zaključka da treća doza deluje.

"Najviše vakcinisanih stanovnika je u Beogradu, gde se ističu par opština: Stari Grad, Vračar, Savski Venac, gde prema podacima Batuta, procenat vakcinisanih prelazi 75 odsto, a gradovi Niš, Kragujevac, Novi Sad su dostigli procenat između 40 i 50 odsto vakcinisanih građana", rekla je Jovanović.

Dodala je da je najmanje vakcinisanih u Novom Pazaru, Tutinu, Lajkovac i u opštinama Kolubarskog okruga, a da je cilj da se edukacijom motivišu građani tih oblasti kako bi se priključili kolektivnoj imunizaciji.

Četvrti talas je stigao u Srbije ranije nego što se to očekivalo i prema rečima direktorke Jovanović, on nije izolovano stigao kao novi talas Kovida 19, već je u toku u svim zemljama sveta.

"Prema podačima različitih Međunarodnih organizacija novi soj se jako brzo širi i umnogome zarazniji, ali manji broj ljudi je hospitalizovanih i najčesće obolevaju mlađe osobe. Bez obzira na to ko je inficiran plućne slike su nešto lakše", rekla je direktorka

Jovanović upozorava da ako se broj inficiranih drastično poveća može se očekivati da će 10 do 15 odsto zarazenih zahtevati bolničkio lečenje.

Kada se zahteva bolničko lečenje klinička slika nije laka i većina pacijenata je na poluintenzivoj ili intenzivnoj nezi.

Jovanović očekuje se da će naredna školska godnina početi u skladu sa željama svih i uskladu sa održavanjem nastave u potpunost, a naglašsava da će perametar i ključni kriterijum za održavanje modela nastave biće epidemiološki podaci a odluku će doneti ministarstvo prosvete uz dogovor sa Ministarstvom zdravlja i zdravstvenim sektorom. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kon: Mislim da kombinacija vakcina može da dođe u obzir
Predrag Kon

Epidemiolog o trećoj dozi

17.08.2021. 13:32

Kon: Mislim da kombinacija vakcina može da dođe u obzir

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je konsultacije i sednicu, i trebalo bi da se uskoro održi, a na stolu se očekuju pitanja oko uvođenja novih mera i načina održavanja nove školske godine, rekao je epidemiolog Predrag Kon.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
26°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve