Život
27.08.2022. 20:25
Beta

Kembridž

Budućnost je stigla: Sintetički embrion miša sa srcem i mozgom

patolog, doktor, laboratorija
Izvor: Shutterstock

Naučnici Kembridž Univerziteta napravili su sintetičke mišje embrione u laboratoriji, bez oplođivanja jajne ćelije spermatozoidima, sa mozgom i srcem koje kuca.

Embrioni miša, razvijeni pomoću matičnih ćelija, trajali su samo osam dana, prenosi BBC na srpskom. Ali istraživački tim kaže da bi to moglo poboljšati razumevanje najranijih faza razvoja organa - i zašto neke trudnoće ne uspevaju.

Neki naučnici upozoravaju da, iako tehnika obećava, još uvek ima mnogo prepreka koje treba prevazići.

Istraživači sa Kembridž Univerziteta i Kalifornijskog instituta za tehnologiju poslednji su objavili svoje rezultate u časopisu Priroda (Nature).

Istraživači iz Izraela nedavno su objavili sličnu studiju.

Oponašajući prirodne procese u laboratoriji, naučnici su pronašli način kako da integrišu tri vrste matičnih ćelija miševa i kako da to onda preraste u strukture slične embrionima.

Ovi embrioni nastali u laboratoriji trajali su samo osam dana usled nedostataka ali su stigli do nivoa kada počinje razvoj mozga.

"To je ostvarenje sna", rekla je Magdalena Zernika-Getc, profesorka biologije matičnih ćelija i razvoja sisara na Kembridžu.

Kako je objasnila ovo otkriće može da pruži uvid u to na koji način se organi formiraju.

Napredak bi takođe mogao da znači da će se i sve manje životinja koristi u istraživanju, a ujedno može biti koristan za testiranje novih lekova.

Međutim, Alfonso Martinez Arias, profesor sa Univerziteta Pompeu Fabra u Barseloni kaže da „ovo jeste napredak, ali da je u pitanju rana faza razvoja, redak slučaj, gde iako izgleda kao embrion, ima nedostatke koji se ne smeju zanemariti".

Naučnici planiraju da rade na održavanju razvoja sintetičkih embriona dan ili dva duže, što je teško uraditi bez stvaranja sintetičke posteljice.

Njihova ambicija je da razviju slične embrione iz ljudskih matičnih ćelija. To je, ipak, etički mnogo komplikovanije i na dugom štapu.

Britanski zakon trenutno dozvoljava da se ljudski embrioni proučavaju u laboratorijama do 14. dana razvoja.

Međutim, ne postoje pravila kada je reč o sintetičkim embrionima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Verovali ili ne: Napravljen veštački mesec
Mesec

Kina

13.01.2022. 21:05

Verovali ili ne: Napravljen veštački mesec

Naučnici u Kini su napravili istraživačko postrojenje u kojem se nalazi "veštački mesec", a koje omogućava simuliranje uslova niske gravitacije na Zemlji za male predmete.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve