Život
28.08.2022. 18:35
Beta

Festival ćilima

Da li će UNESKO zaštiti pirotski ćilim?

ćilim, pirotski ćilim
Izvor: Shutterstock

Na prvom Festivalu ćilima, koji je organizovano u dvorištu Istorijskog arhiva u Pirotu, prvi put je izložen deo neprocenjive zbirke pirotskih ćilima iz fonda Muzeja Ponišavlja u Pirotu. Posetiocima je predočeno oko 20 najlpepših ćilima iz zbirke koja ima više do 400 primeraka, a najstariji ćilim napravljen je1880. godine.

"Zaštitili smo geografsku oznaku porekla (95 šara i 125 detalja), pomogli udruženja koja se bave očuvanjem starih zanata i mislim da smo ipak očuvali ćilimarstvo. Vlada Srbija otkupljuje ćilime, poklanja. Ćilim je postao protokolarni poklon vlade, kabineta predsednika Srbije, Ministarstva inostranih poslova", rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

On je dodao da je cilj da ćilim bude na listi nematerijalne kulturne baštine UNESKO-a i da svaka ambasada Srbije u svetu ima pirotske ćilime.

Dodao je da će nakon izrade ćilima za Hilandar, koji rade pirotske ćilimarke, biti urađene i replike najlepših ćilima iz zbirke Muzeja Ponišavlja.

Istoričarka umetnosti i direktorka Galerije "Čedomir Krstić" Radmila Vlatković podsetila je da je geografsko poreklo pirotskog ćilima zaštićeno 2002. godine.

"Pirotski ćilim je na listi nematerijalne kulturne baštine Srbije. Gradska uprava formirala je komisiju koja treba da uradi kompletnu dokumentaciju za zaštitu ćilima kod UNESKO-a. Iza toga će stati i država i smatram da će to biti vrlo izvesno", rekla je Vlatković.

Na svečanosti su uručene zahvalnice učesnicima Škole tkanja i Likovne radionice za decu koja je bila organizovana u Galeriji.

U organizaciju Prvog festivala ćilima uključeni su Dom kulture Pirot, Istorijski arhiv, Turistička organizacija Pirot, Galerija "Čedomir Krstić" i Muzej Ponišavlja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve