Život
12.04.2022. 09:00
R.E

"Jevremovac"

Da li znate gde se u Beogradu diše punim plućima?

Botanička bašta, japanski vrt
Izvor: Shutterstock

Da, Beograd je zagađen, pun smoga, izduvnih gasova automobila... ali ima jedno mesto, i to u srcu grada, gde se diše punim plućima. Da li ste bili tamo?

Reč je o Botaničkoj bašti "Jevremovac", koja je osnovana je pre tačno 148 godina. Sada se nalazi u Takovskoj ulici, mada je lokaciju menjala nekoliko puta. 

Osnovana je na inicijativu Josifa Pančića, kao želja da se napravi veliki pomak u oblasti botanike. Bašta pripada Beogradskom univerzitetu, a Biološki fakultet se o njoj stara već godinama.

Ideja o Botaničkoj bašti je krenula kao želja Josifa Pančića da javnosti prikaže svoju skromnu kolekciju biljaka, koju je do tada držao u bašti Liceja, a 1874. godine je dobio dozvolu da koristi plac na Paliluli, na obali Dunava. Ipak, ovo mesto nije bilo najpovoljnije, zbog poplava koje su ugrožavale zemljište, pa je nekoliko godina kasnije premeštena.

Plac na kojoj se i sada nalazi, 1889. godine Velikoj školi je poklonio kralj Milan Obrenović, pod uslovom da se koristi u edukativne svrhe i da bude nazvana po njegovom dedi Jevremu, od kojeg je nasledio to imanje.

Nedugo zatim, 1892. godine naručena je staklena bašta iz Drezdena, koja je u to doba bila jedna od najvećih u ovom delu Evrope.

Bašta je svoj zenit dostigla 30ih godina 20. veka, kada je njome upravljao akademik Nedeljko Košanin, veliki srpski botaničar.

Uredbom Vlade iz 1995, Botanička bašta je proglašena za Spomenik prirode od velikog značaja.

botanička bašta
Izvor: Shutterstock

U okviru bašte postoje: Staklena bašta, Japanski vrt, biblioteka, slušaonice, laboratorije i otvorene površine.

Pojedinačna stabla lužnjaka, cera i poljskog jasena su jedini ostaci originalne vegetacije na ovom mestu i stara su oko 120 godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Farma pod vodom? Moguće je (VIDEO)
povrće, hrana

Budućnost je stigla

01.09.2021. 23:05

Farma pod vodom? Moguće je (VIDEO)

Jagode, paradaiz, tikvice, aloa vera i pečurke ponovo će se uzgajati na farmi pod vodom "Nemov vrt" nedaleko od Ðenove, koja je obnovljena nakon olujnih razaranja i posledica pandemije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve