Život
02.11.2020. 14:16
Dragana Todorović Senior PR Manager, Right

Da li znate zbog čega Tramp nosi crvenu kravatu, i koja je tajna Melanijine plave haljine?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Komunikacija (od latinske reči „communicare“ koja znači - deliti, učiniti zajedničkim) je čin prenošenja informacija. Različiti teoretičati komunikaciju su definisali na različite načine ali je u suštini tih definicija uglavnom isto: da komunikacijom ljudi utiču jedni na druge, a da u tom procesu uvek postoji sledeće: pošiljalac - onaj koji je nešto saopštio, poruka - sadržaj njegove informacije, kanal komunikacije - sredstvo ili metod kojim se prenose poruke, primalac - onaj kome je poruka poslata i na kraju efekat.

Komunikacija nije samo verbalna, već postoje razni vidovi prenošenja informacija, među kojima je i neverbalna komunikacija - spontano ili namerno izražavanje koje ne podrazumeva govor. U neverbalnu komunikaciju spadaju naša gestikulacija, držanje tela, izraz lica, ali i boja i ton našeg glasa, način na koji smo nekoga pogledali, kako smo ušli u prostoriju, kako smo se javili na telefon, naš izgled i garderoba su takođe deo komunikacije sa javnošću.

Simbolika boja, na primer, se često koristi kao kanal neverbalne komunikacije. Različitim bojama šaljemo različite poruke, a primer sa kojim se svakodnevno susrećemo su karavate javnih ličnosti, pre svega političara. Tako crvene kravate simbolizuju moć, ali i strastvenost i preporučuju se u debatama i javnim nastupima kada je potrebno ubediti glasačko telo da je reč o kandidatu koji je energičan i posvećen. Plava kravata šalje suprotnu poruku – da je onaj ko je nosi smiren i staložen. Iz istih razloga se pažljivo biraju i haljine prvih dama kada je potrebno da podrže svoje supruge na važnim skupovima i javnim nastupima. Tako je supruga Baraka Obame, Mišel, za ceremoniju inauguracije 2013. godine obukla komplet čija žuto zelena boja simboliše optimizam, nadu, novu energiju. Melanija Tramp je na inauguraciji svog supruga 2017. godine, bila u plavom kompletu koji asocira na poverenje, mudrost i istinu. Obe dame su na balovima nakon ceremonije preuzimanja predsedničkih dužnosti i polaganja zakletve, imale bele haljine i time su poslale poruke čiji je cilj postizanje osećaja nevinosti, čistoće i uspešnog početka.

Jedna od najuticajnijih žena na svetu, nemačka kancelarka Angela Merkel, neguje skromni izgled i time poručuje svojim glasačima da ima mnogo važnija posla od mode. Zahvaljujući jednostavnoj garderobi koju nosi (sakoi i pantalone istog kroja u različitim bojama, kojih navodno ima u čak 90 različitih nijansi) javnost je doživljava kao ozbiljnu osobu koja ima dovoljno samopouzdanja i ne mora da ga nadograđuje estetikom. Ona ne gubi vreme na šoping već je potpuno posvećena poslu kojim se bavi.

Neverbalna komunikacija je ravnopravna sa verbalnom u činu prenošenja poruke, a nekada može biti i značajnija jer na taj način izražavamo svoje misli, emocije, stavove.  Različita istraživanja su pokazala da prvi utisak o nekoj osobi, na primer, gradimo upravo zahvaljujući neverbalnoj komunikaciji. Garderoba, frizura, šminka ali i stisak ruke, osmeh, sastavni su deo poslovnog sastanka, ali i prilikom razgovora sa predstavnikom firme u kojoj želimo tek da se zaposlimo. Stručnjaci za komunikaciju savetuju sledeći trik koji treba primeniti prilikom prvog sastanka sa potencijalnim poslodavcem: imitirajte stil odevanja i kompletnog izgleda te osobe, a tokom razgovora sedite na isti način kao i vaš budući pretpostavljeni. Imitacija mora izgledati potpuno prirodno kako bi druga osoba stekla utisak da ste joj slični, da će sa vama lako sarađivati i da će moći da vam veruje jer ste joj već tokom prvog susreta delovali poznato – slično njoj.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Istovremeno pokušajte da izbegnete sledeće: dodirivanje svoje kose (znak nervoze ali i udvaranja), grickanje usne (nelagodnost), dodirivanje nosa (laganje), skretanje pogleda (laganje), ruke u džepovima (neiskrenost), dodirivanje ušiju (nesigurnost), ruke na kukovima (agresivnost).

I ćutanje je moćan vid neverbalne komunikacije jer „tišina može reći više od reči“. Tišina može biti odličan saveznik u situacijama kada se ne slažete sa sagovornikom i kada znate da rasprava neće doprineti kvalitetu vaše komunikacije. Takođe, tišina je i prilika da sagovornika navedete da je prvi prekine tako što će, možda, reći ono što mu ne odgovara i time vam dati prednost prilikom nastavljanja dijaloga.

Neverbalni znaci različito se tumače u različitim delovima sveta i kulturama. Zato je veoma važno da se informišemo ukoliko su pred nama poslovni sastanci, konferencije i ostali susreti sa osobama koje nisu iz našeg okruženja. To posebno važi za saradnju sa predstavnicima naroda kojima je neverbalna komunikacija važnija od verbalne. Tako se kod nas poštuje jači stisak ruke prilikom pozdravljanja, dok se Kinezi sasvim suprotno rukuju nežno i bez stiska, a direktan pogleda očima tom prilikom ne dolazi u obzir. Japanci se međusobno pozdravljaju blagim naklonom, bez rukovanja, ali je zato u Grčkoj, na primer, poželjno da se čak i zagrlite sa osobom sa kojom se pozdravljate. Na Tajlandu se pozdravljaju šakama sklopljenim u molitveni položaj i blagim naklonom, a treba znati i to da što su više podignute šake, to vas druga osoba više poštuje.

I kad smo već kod šake, Euripid je rekao: „Reč izašlu iz usta nije lako zaustaviti, kao ni kamen pušten iz ruke“. Zato je važno da konstantno radimo na unapređenju svojih komunikacijskih veština, kako verbalnih tako i neverbalnih, jer je komunikacija osnov poslovnog uspeha ali i ličnog napretka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve