Život
29.11.2023. 08:05

29. novembar

Danas je (bio) Dan Republike

jugoslavija
Izvor: Shutterstock

Dan republike se slavio 29. novembra i bio je jedan od pet državnih praznika u bivšoj Jugoslaviji, poslednji verovatno najvažniji tokom godine.

Praznovao se dva dana i to sve do 2002. godine kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.

Pored Dana Republike, državni praznici bili su i 1. i 2. januar (Nova godina), 1. i 2. maj (Praznik rada), 9. maj (Dan pobede nad fašizmom) i 4. jul (Dan boraca).

A kada i kako je nastao ovaj praznik?

Ovaj datum zapravo je obeležavao Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu u BiH 1943. godine, kada je, pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije, doneta odluka o formiranju države federalnog ustrojstva, Jugoslavije, kao i ustavotvorne skupštine dve godine kasnije, kada joj je dat naziv Federativna Narodna Republika Jugloslavija.

"Umro je drug Tito"

Ko nije plakao, pevao je

TITO

Ko nije plakao, pevao je

04.05.2021. 15:23

"Umro je drug Tito"

Nakon završetka Drugog svetskog rata ovaj dan je proslavljan kao Dan Republike i bio je jedan od najvećih državnih praznika u nekadašnjoj SFRJ.

Cela zemlja je tada proslavljala ovaj dan uz velike svečanosti. Centralna figura proslava bio je Tito kome su pevani hvalospevi na priredbama u školama, svečanim akademijama, opštinama i domovima kulture, a đaci prvaci su postajali pioniri 

Poslednja generacija pionira rođena je 1982. godine. Mnogima je, ipak, prva asocijacija na ovaj praznik, rano ustajanje i odlazak na svinjokolj. 

Posle raspada SFRJ Dan republike je od kraja devedesetih proslavljan samo u Srbiji, sve do njegovog zvaničnog ukidanja, 14. novembra 2002. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve